Kváskový chlieb, čerstvé mlieko a maslo


Konečne sa nám po 15-dňovom kultivovaní kvásku podarilo upiecť kváskový chlieb. Ranná variácia so slatinským maslom a čerstvým mliekom z kravína? Je to možné .

Kvások sme vyrobili z ražnej múky a vody v pomere 1:1, každé ráno prikrmovali a množili kvasinky. Kvások rástol a rástol. Po menších skúškach prišiel deň pečenia. Na cesto sme použili rovnaké množstvo kvásku ako múky, cca 300g, soľ, polievkovú lyžicu oleja, kávovú lyžičku cukru do kvásku, minerálku (malý zlepšovák). V noci sme cesto vymiesili a nechali celú noc kvasiť. Pred ranným pečením sme cesto znovu premiesili a vyformovali na plech. Chlieb sme piekli 1 hodinu pri 150 stupňov, 40 minút pri 200 stupňov. Hneď po vybratí sme vrchnú časť potreli studenou a slanou vodou. Chlieb treba nechať vychladnúť, najlepšie na mriežke z rúry na pečenie. Potom ho zabalíme do kuchynských utierok. Aj po štyroch dňoch chlieb chutil veľmi dobre a čerstvo.






Veľkonočná variácia, domáce maslo a chlieb, šunka z mäsiarstva Bábolna hús ( Maďarsko). V meste Bábolna sa 23-24.3. konal Festival šunky 2013. V tomto meste majú dokonca i rád rytierov šunky, úsmevné ale i vážne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10