Tekvicová polievka






Tekvicová polievka s pomarančovou šťavou je síce dosť sýta, no napriek tomu je veľmi svieža a vhodná na prvé jarné dni.
Na prípravu potrebujeme: približne kilovú tekvicu (Skúsila som aj klasickú, aj hokkaidó a s oboma to bolo dobré. V prípade že použijete hokkaidó, nemusíte ju šúpať, šupka sa rozvarí.)
                                         200g zemiakov
                                         30g masla
                                         250ml smotany na varenie
                                         šťava z polovice/celého pomaranča, podľa chuti
                                         malá cibuľa
                                         2 čajové lyžičky postrúhaného zázvoru
                                         liter zeleninového vývaru             
                                         soľ a čierne korenie
Tekvicu umyjeme, zbavíme ju semienok a nakrájame na kocky.  Cibuľu pokrájame nadrobno, upražíme ju na masle do sklovita a pridáme tekvicu a zemiaky. Pridáme zázvor a opekáme aspoň 5 minút. Podlejte vývarom, pridajte pomarančovú šťavu a varte kým nebudú tekvica a zemiaky mäkké. Potom rozmixujte mixérom, prilejte smotanu a dochuťte soľou a korením.
Polievka sa zvykne podávať s opekanými tekvicovými semienkami, posypaná syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Dobrú chuť :)

(Angličania zvyknú dať miesto džúsu suché biele víno, alebo kvalitné cherry, ktoré v spojení so zázvorom vytvorí jedinečnú chuť.)

Túto polievku som skúšala aj na vegánsky spôsob. Miesto masla som použila olej a miesto smotany som polievku zahustila iba zemiakmi. Na zahustenie môžete tiež použiť múku.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10