Aspoň mysľou v Livorne



Vraj sme sa umiestnili na chvoste v konzumácii rýb v medzinárodnom prieskume, ktorý vyšiel niekedy začiatkom roka. Osobne ma to vôbec neprekvapilo, nakoľko sa mi málokrát stane, že vidím v reštaurácii, prípadne v miestnej krčmičke jesť niekoho rybu.

Veľmi radi spomíname na jeden obed, kdesi medzi mestečkom Varzi a Livornom, v dedinke na ktorej meno si nik nespomína. Spomíname si iba na tú peknú scénku, kedy pred miestnou dedinskou krčmičkou zastavil traktor s vlečkou a z nej zoskočili opálení robotníci z olivových sadov. V hlave sa nám každému odohralo malé intermezzo so slovenskými pracovníkmi, ktorý by si objednali 5 rožkov a 15 deka tresky a pivo. Miestny páni si sadli a objednali si. Prekvapenie prišlo na tanieroch. Šalát z rímskeho šalátu, rukoly a množstva zeleniny. Na druhom tanieri sa majestátne niesla upečená pražma na bylinkách. Tomuto sa vraví kultúrny šok.  




Pripravili sme si dve ryby

Pražma z Livorna
Sleď s tymiánom a rozmarínom na masle

Ingrediencie :
Olivový olej
Šalotka
Cesnak
Pražma
Paradajkový pretlak
Bazalka


Postup 
Pražmu si vopred osolíme.Na olivovom oleji pomaly restujeme šalotky a plátky cesnaku. Pridáme k ním na panvicu pražmu a opekáme zľahka 5  minút. Pridáme do panvice lúpané paradajky s pretlakom, pridáme bazalku a povaríme s rybou tak dlho aby sa nám ryba nerozvarila, iba mäso v rybe tkzv. "dobehne". Rybu môžeme vybrať a omáčku dochutiť, prípadne zredukovať.


Ingrediencie :
Tymián
Rozmarín
Maslo
Soľ
Čierne korenie
Olivový olej
Sleď

Postup
Sleďa si naplníme čerstvým tymiánom, rozmarínom a maslom, nasolíme, trochu okoreníme čiernym korením. Na panvici si rozpustíme maslo s olivovým olejom. Opečieme na miernom ohni. Aby sa mi ryba nevysušila a nerozpadla nechám rybu dopiecť aj s výpekom v rúre na 180 stupňov na 5-10 minút. Vždy sa držíme zásady, že ryba má chutiť ako ryba, preto aj omáčky, množstvo korenia a byliniek by sme mali voliť tak, aby sme vedeli, že jeme rybu. Dúfam, že si čoskoro niečo ugrilujeme v prírode, možno čerstvú rybu.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10