Pizza Varzi


Dlhšiu dobu sme sa snažili nájsť pizzu, ktorá by nám chutila a nebolo by z nej cítiť slovenskú reštauráciu. Nakoniec sme si urobili vlastnú a dobre sme urobili :)

Spomienky na mestečko Varzi, kam sme sa vlastne dostali náhodou na ceste do Toskánska, nás nepustia. Večer sme strávili v miestnej reštaurácii, kde sme ochutnali asi všetko čo mali. Medzi jedlami bola aj pizza. Všetky sa vyznačovali jednoduchasťou a v tej je krása.





Pizza Varzi

Na pizzu pre 4 osoby potrebujeme 800g chlebovej múky, 200g krupice, približne 0,5 litra vlažnej vody, polovica kocky droždia, olivový olej a soľ.
Múku, krupicu a soľ dáme do misky a do stredu urobíme jamku. Do nej vlejeme droždie zmiešané s vlažnou vodou a vidličkou z kraja začneme naberať múku a premiešavať. Podľa potreby dolejeme olej, nie však viac ako 3-4 polievkové lyžice. Keď cesto začne získavať tvar, vyhrnieme si rukávy a pustíme sa do neho rukami. Postupne ho prekladáme, až naberie tú správku hustotu. Misku potom vysypeme múkou, cesto vložíme dnu, prikryjeme mokrou utierkou a na hodinu odložíme na teplejšie miesto.

Kým čakáme na vykysnutie cesta, dáme si predhriať rúru na 200 stupňov a pripravíme si paradajkovú omáčku. Na panvicu si vylejeme konzervu šúpaných paradajok, ktoré roztlačíme vidličkou, alebo roztláčačom na zemiaky, aby nám vznikla hustejšia omáčka. Do nej hodíne na drobno nakrájaný cesnak a približne 10 listov čerstvej bazalky. Pridáme soľ, čierne korenie a povaríme 10 minút. Dajte pozor, aby sa vám omáčka nepripálila. Po 10 minútach precedíme omáčku cez sitko. Snažte sa pretlačiť čo najviac z paradajok, cesnaku aj bazalky. Šťavu ktorá nám vznikla, vylejeme ešte asi na 5 minút na panvicu a povaríme.
Na ďalšej panvici roztopíme kúsok masla s niekoľkými kvapkami oleja. Keď sa maslo roztopí, dáme na panvicu všetky hríby ktoré máme radi, šampióny, kuriatka, porto bello, čo sa nám podarí zohnať čerstvé. Do panvice pridáme celý čerstvý tymian, rozmarín a povaríme asi 5 minút.

Keď nám cesto vykyslo, rozvalkáme ho na hrúbku 2-3 milimetrov. Nezabudnite si dosku pomúčiť, aby sa cesto neprilepilo keď ho budete prekladať na plech. Na cesto natrieme omáčku (nemusíte ňou šetriť, je výborná), pridáme hríby, z ktorých sme vybrali bylinky, na ne dáme roztlačenú mozzarellu, prosciutto a šup s ňou do trúby na 15 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10