Mrkvová polievka s petržlenovým pestom


Mrkvová polievka, to je klasika. Skúsili ste do polievky pridať niečo netradičné? Kombinácia chutí mrkvy, amareta, pomaranča a petržlenového pesta bola veľmi vydarená. Samozrejme, bez dobrého slepačieho vývaru, by to šlo iba ťažko. Takže si ho nezabudnite vopred uvariť. My si zvykneme uvariť väčšie množstvo a to, čo nám ostane, si nafľaškujeme a v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov.


Carrot soup is quite classic dish. But have you tried to add something untradicional into it? Combination of carrot, amaretto, orange and parsley pesto was stunning. But of course, without good chicken broth it would be hard to do it, so don't forget to cook it (in advance?). We are used to cooking more and we put into bottle what is over. If you put it in fridge, it will last for few weeks.

Mrkvová polievka s petržlenovým pestom/Carrot soup with parsley pesto

Ingrediencie: / Ingredients
Šalotka / Shallot
Maslo / Butter
Mrkva / Carrot
Olivový olej / Olive oil
Soľ / Salt
Slepačí vývar / Chicken broth
Čierne korenie / Black pepper
Tymian / Thyme
Petržlenová vňať / Parsley

Na pesto : / For pesto
Petržlenová vňať / /Pesto
Olivový olej / Olive oil
Píniové oriešky / Pine nuts
Cesnak / Garlic
Parmezán / Parmesan

Postup : /Instructions
Šalotku si orestujeme na masle, pridáme zväzok tymiánu a petržlenovej vňate, čierne mleté korenie a mrkvu. Pridáme šťavu z polovice pomaranča a polievkovú lyžicu amareta. Necháme pár minút podusiť. Prilejeme vývar a varíme na miernom plameni do zmäknutia mrkvy. Polievku rozmixujeme zriedime ešte vývarom a povaríme 10minút. Pri tom ju dochutíme soľou, čiernym korením, prípadne podľa chuti amaretom, ktoré necháme vyvariť.


Heat the butter with few drops of oil in a saucepan and add shallot, thyme, fresh parsley, pepper and carrot. Add juice from half orange and tablespoon of amaretto. Keep it boiling for a few minutes. Add broth and boil on medium flame till carrot is soft. Mix soup, and dilute with broth and boil for 10 minutes. Add salt, black pepper and you can also add amaretto if needed and let it boil.

Pesto pripravíme v mažiari. Na jemno pokrájaný cesnak, petržlenovú vňať, malé množstvo píniových orieškov rozmiešame pistilom v mažiari. Pridáme postrúhaný parmezán a necháme aspoň 15 minút odležať. V polievke pesto nezabudnite pekne rozmiešať, budete prekvapený zo spojených chutí.


To make the pesto, chop garlic, parsley, small amount of pine nuts and mix in a mortar. Add grated parmesan and let rest for 15 minutes. Don't forget to mix pesto in soup, you will be surprised with melted flavors.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10