Risotto con funghi


 Možno sa niekto zamýšla nad otázkou, podľa čoho vlastne vyberáme jedlá? V podstate sa riadime tým čo máme radi a čo by sme si vedeli predstaviť ako menu vo vlastnom malom bistre. Veľkou inšpiráciou sú nám parížske bistrá či Toskánsko. Minulý rok sme nenašli ani jeden hríb. Dnes sme našli kuriatka, porto bello, samozrejme v zelovoci. Zelovoc dnes znie možno zvláštne, no mi ten svoj máme.

Pamätáte sa na rizoto? Myslím to klasické rizoto, to "ala školská kuchyňa" ? Asi si väčšina spomenie na práve toto rizoto, vďaka ktorému sme ho skoro znenávideli, našťastie iba skoro. Krémové rizoto sa dá uvariť aj z klasickej ryže ktorú všade dostať kúpiť, no napríklad s krémovosťou ryže arborio sa to nedá porovnať.


Risotto con funghi

Ingrediencie :
Ryža Arborio
Hríby
Zeleninový vývar
Suché biele víno
Maslo
Soľ
Parmezán

Postup
Na masle a olivovom oleji, ktorý zabráni maslu zhorieť, si orestujeme šalotku. Po zmäknutí šalotky pridáme hríby. Len z ľahka orestujeme dve minútky. Pridáme ryžu najlepšie druh Arborio, vytvára krém, pohlcuje veľa vody a jednoducho sa prirpavuje na "al dente". Na povrchu bude jemná a vovnútri pevná. Rizoto uvaríme za 20 minút, no vždy je vhodné urobiť si vorped zeleninový vývar, ako prilievať iba čistú vodu. Chuť s vývarom je neporovnateľná. Len prosím žiadny bujón.
Po pridaní ryže ju zalejeme s jednou naberačkou vývaru. Po odparení a nasatí vývaru ryžou pridáme za pohár suchého bieleho vína. Z pravidla jeden do seba a jeden do ryže :) Po odparení alkoholu pridávame vývar a pomalým miešaním varíme. V posledej časti pridáme za čajovú lyžičku masla, mišame až kýk ryža nie je "al dente", čiže je tuhá ale nie mäkká. Na vrrch príde petržlenová vňať a prípadne parmezán.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10