Domáci burger

Burger. Je len zopár miest, kde nám chutil. Zaručene jedno z miest kde bude chutiť aj vám, bude u vás doma. Vlastnoručne upečené žemle znamenajú dokonalú radosť. K tomuto poctivému burgeru nepotrebujete ešte sáčok slaných hranoliek a pol litra koly. Rovnako nemusíte mať obavu z čínskeho papierového mäsa. Tí, ktorí si to chcú vychutnať od piky, si mäso doma aj namelú. Samozrejme že druh pečiva, či prílohu, si zvolíte podľa vlastného gusta.
Začneme teda žemľami.


Žemle

Ingrediencie:
Polohrubá múka
Droždie
Voda
Soľ 
Cukor 
Maslo

Postup:
Droždie rozmiešame v miske s vlažnou vodou. Pridáme múku, aby nám vznikla redšia kaša. Prikryjeme a necháme hodinu kvasiť. Pridáme múku, soľ, cukor, maslo a vodu a miešame až vznikne elastické a slabo lepivé cesto. Necháme kvasiť ďalšiu hodinu. Do jedného plechu nalejeme vodu a vložíme do rúry, ktorú dáme vyhriať na 220°C. Voda v plechu zovrie a pečivo sa nám nevysuší a nestvrdne. Z cesta si vytvarujeme menšie ploché šišky a narežeme na vrchu žiletkou. Pečieme do zhnednutia, čo bude trvať cca 20-25 minút. Žemle necháme vychladnúť na mriežke pri okne.


Domáci hamburger

Ingrediencie:
0,5 kg mletého hovädzieho
0,5 kg mletého bravčového
Cibuľa
Koriander
Rajčinový pretlak
Horčica
Worchester
Chili paprika
Strúhanka
Slanina
Čierne korenie
Soľ

Avokádový dresing

Ingrediencie:
Avokádo
Citrón
Cesnak
Koriander
Soľ
Čierne korenie

Postup :
Vo veľkej mise si zmiešane mäso, pridáme asi polovicu najemno nakrájanej cibule, 2 polievkové lyžice horčice, rajčinového pretlaku (alebo kečup, ktorý u nás doma síce nie je veľmi populárny, ale môžete ho použiť). Najemno si nakrájajte menší zväzok koriandrových listov a zamiešajte ich do masy spolu s nakrájanou chili papričou, soľou, korením, štyrmi polievkovými lyžicami strúhanky a worchesterskou omáčkou. Stonky koriandra určite nezahoďte, použijeme ich do dresingu.
Mäso nechajte asi 30 minút odstáť mimo chladničky, aby bolo izbovej teploty, čo nám zaručí rovnomerné prepečenie. Mäso masírujte a utláčajte aby sa vôbec nerozpadalo. Kľudne ho zopárkrát plesknite aj o pracovnú dosku. Mäso si vytvarujte na veľkosť, akú potrebujete a hrúbku okolo 1cm. Pri pečení ho zaťažte, aby z neho nebola nakoniec fašírka. Stačí 2-3 minúty z každej strany.

Medzi tým si nakrájame rajčiny, cibuľu a slaninu. Slaninu opečte na panvici spolu s mäsom do chrumkava. Zrelé (hnedé) avokádo, cesnak, cibuľu, a listy koriandra hoďte do mixéra a vymiešajte do hustejšieho dresingu. Niekedy stačí roztlačiť avokádo vidličkou, ide o to, koľko máte času. Pridajte pár kvapiek citróna a dochuťte soľou a korením.
Všetko poukladáme na žemle, ktoré sme potreli horčicou a schuti zjeme :)

Zemiakové lupienky si pripravíme veľmi jednoducho. Zemiaky postrúhajte alebo pokrájajte na tenké plátky, ktoré tesne pred podávaním osmažíme. Na tanieri ich dosoľte a pridajte k ním dresing, ktorý si pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, cesnaku, pokrájaných stoniek koriandra, soli a korenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10