Peposo


Tento recept na predné hovädzie, je jeden z tých, ktoré máme najradšej. Máme na tento recept aj osobné puto, lebo sme si ho varili ešte na začiatku našeho chodenia. Bolo to na jeseň v záhrade, na staručkom variči. Jednoduchosť tomuto jedlu iba svedčí. Toto voňavé jedlo vám vyvonia nie len celú kuchyňu, ale aj záhradu. Vzinklo v Taliansku ako obľúbené jedlo tehliarov, ktorí využívali rozhorúčenú pec na varenie skvelého Peposa.



Peposo

Ingrediencie :
Hovädzie predné, krk cca 500g
Červené víno, najlepšie Chianti alebo iné prenikavé a voňavé víno
Čierne korenie celé
Cesnak
Maslo
Polenta
Soľ

Postup:
Mäso si nakrájame na stredné kusy a poukladáme na dno hrnca. Pridáme za hrsť čierneho korenia a celý cesnak aj so šupkou, prekrojený na polovicu. Prilejeme víno aby bolo mäso ponorené. Solíme opatrne, aby nám nevznikla nakonci veľmi slaná redukcia. Pomaly varíme asi 3 hodiny. Po troch hodinách mäso vyberieme a zvýšime teplotu v omáčke, do ktorej pridáme maslo. Postupne ju redukujeme. Ak má víno veľa kyselín, pridajte do omáčky trochu cukru na zmiernenie kyslosti.  Do vriacej vody pridáme polentu. Zmes miešame do zhustnutia polenty, ktorá pomaly napučiava až vzinká hutná kaša. Na 100g polenty pripadne asi 3dl vody. Výborná kombinácia je aj s čerstvým pečivom, ktorým možete šťavu dobre vysať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10