Zemiaky na dva spôsoby


Zemiakové pyré, alebo u niekoho zaužívaný názov, kaša. Klasická kombinácia mlieka, masla a zemiakov, ktorou sa zavdačila každá mama. Kaša, vyprážaný rezeň a uhorkový šalát, je domáca značka. Veď každý, kto žije mimo Slovenska, alebo je na dlhšej ceste si želá po príchode na obed túto klasiku. Zemiakové pyré napríklad s rukolou alebo zo sladkých zemiakov? Výborné prílohy, ktoré si radi robíme k pečenému mäsu. Ešte pohár dobrého bieleho vína. Treba si predsa dopriať.

Zemiakové pyré zo sladkých zemiakov

Ingrediencie:
Sladké zemiaky
Maslo
Cibuľa
Mlieko
Parmezán
Soľ
Čierne korenie



Postup
Sladké zemiaky sú dosť veľké, preto na jednu porciu postačí jeden zemiak. Ošúpte ho, nakrájajte na malé kúsky a uvarte. Na oleji osmahnite najemno nakrájanú cibuľku. Keď sú zemiaky uvarené, zlejte z nich vodu, dajte do misky a pridajte 2 polievkové lyžice masla, trochu mlieka, soľ, korenie, cibuľku a najemno nastrúhaný parmezán podľa chuti. Mlieka dajte najskôr menej a ak bude potrebné, prilejte po troche, aby bola kaša krémová, ale nie tekutá. Navrch ešte nasypte parmezán a podávajte.

Zemiakové pyré s rukolou

Ingrediencie:
Zemiaky
Maslo
Mlieko
Rukola
Soľ
Čierne korenie



Postup
Tak ako pri prvom pyré, zemiaky uvarte, pridajte maslo, mlieko, soľ, korenie. Kašu nechajte vychladnúť, lebo keby ste do horúcej kaše pridali rukolu, tá by zvädla a nevyzerala by lákavo. Najlepšie, ak rukolu do kaše jemne vmiešate pred podávaním.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10