Nostalgia recepty : Vadaš


Máme veľmi radi taliansku, francúzsku alebo ázijskú kuchyňu. Po príspevku Krumplifőzelék, kde som v Budapešti spomínal na prababičku, sme premýšlali akou cestou pripomenúť dobré jedlá rakúsko-uhroskej kuchyne, ktorá citeľne ovplyvnila aj tú slovenskú. Chceli sme čerpať z histórie, zo života ľudí o ktorých sme počuli, alebo sme ich poznali, ale nikdy sme sa na nich nepozerali z takéhoto pohľadu. Z pohľadu, ako poctivo varili a čo mali radi. Preto oficiálne začíname prvým Nostalgia receptom o obľúbenom jedle Vadaš, Jána Urbana, hudobne nadaného kníhviazača, ktorý sa odsťahoval na juh Slovenska kde našiel prácu v Baťovom závode v Nových Zámkov. Na fotografii je pravdepodobne so súrodencami, ktorí boli aj členmi kapely.

Ján Urban. Sonkyn pradedko,mal v 30. rokoch kapelu. Mal samozrejme rád hudbu a určite aj dobré domáce jedlo. Mal rád mäso, ako aj my. Jeho najobľúbenejším bolo hovädzie alebo bravčové so zeleninovo-smotanovou omáčkou. Toto jedlo bolo veľmi známe z rakúsko-uhorskej kuchyne a všetci ho volali Vadaš. Je v podstate jedno aký druh mäsa sa použije, každé mu dá svoj charakter. Základ je však vyvarená zelenina prepasírovaná a mliečne zahustená. 


Vadaš s knedličkou

Ingrediencie

Bravčové karé
Mrkva
Petržlen
Celer
Cibuľa
Bobkový list
Soľ 
Čierne korenie
Brvačová masť
Mlieko
Jogurt alebo smotana
Hladká múka

Postup
Zeleninu si nakrájame a varíme do úplného zmäknutia s bobkovým listom a trochou čierneho korenia. Mäso si nakrájame na jemné plátky, nasolíme, jemne okoreníme a opečieme sprudka na masti, veľmi rýchlo, kým mäso nechytí peknú zlatú farbu. Netreba sa báť mäso dobre opiecť, celé jedlo bude mať lepšiu chuť. Vývar a zeleninu prepasírujeme, alebo rozmixujeme. Pridáme opečené mäso a povaríme pár minút. V miske si rozmiešame metličkou mlieko ( najlepšie domáce alebo z družstva, či z automatu ), jogurt alebo smotanu ( odporúčam aj ovčí jogurt ) a hladkú múku. Rozmiešame a pomaly zahustíme vadaš. Sú jedlá, ktoré sú na druhý deň najlepšie a toto je jedno z nich.


Knedlička

Ingrediencie
Polohrubá múka
Vajce
Opečené (v rúre) biele pečivo
Soľ
Voda

Postup
Nadrobno pokrájané suché pečivo zalejem trochou vody, pridáme múku, soľ a vajce, aby nám vzniklo síce lepkavé ale pevné cesto. Lyžicou si vyformujeme knedličky a varíme vo vriacej vode. Akonále knedlička vypláve na hladinu, počkáme ešte minútu a vyberieme ho. Rýchleší a jednoduchší recept ani nepoznám.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10