Ázia : Citrónovo - koriandrová polievka / Asia: Lemon - coriander soup


Bolo to v New Delhi, sedeli sme u pána Síka. Teda volali ho tak, lebo patril k Síkom. V menu sme zbadali polievku s kombináciou citrónu a koriandra. Vraj si to turisti posúvajú ako spoločnú koštovku. Tak to je presne niečo pre nás, ale určite nie iba na koštovku. Priniesli nám voňavý vývar, ktorý chutil veľmi dobre, zaujímavo a zároveň sviežo. Doma môžete použiť ako základ akýkoľvek vývar, no ak by ste mali Inda na návšteve, neodporúčame hovädzí vývar, nepotešili by ste ho.


It was in New Delhi, we were sitting in Mr. Sikh's place.  He was a Sikh, so everybody called him the Sikh. While browsing menu, lemon-coriander soup caught our eye. Tourists often order this soup and share it among them to taste interesting flavour. So we ordered it but not just for degustation. Broth had nice smell and it had great, interesting and refreshing flavour. You can use all-kinds of broth to prepare this soup. Just be aware of using beef broth if you serve this soup to some Indian guy.

Citrónovo-koriandrová polievka / Lemon - coriander soup

Ingrediencie / Ingredients:
Vývar / Broth
Citróny / Lemons
Citrónová tráva / Lemon grass
Čerstvý koriander / Fresh coriander
Čerstvý zázvor / Fresh ginger
Chilli paprika / Chilli
Soľ / Salt
Čierne korenie / Black pepper

Postup / Method:
Pripravíme si vývar ( je na vás či mäsový alebo zeleninový ), ktorý precedíme, aby sme sa zbavili zbytkov a prípade tuku. Prečistený vývar prelejeme naspäť do čistého hrnca, pridáme  približne centrimetrový nastrúhaný zázvor, soľ, korenie, najemno nakrájanú chili papričku. S chilli radšej opatrne. Ja ho vždy pred tým ako ho pridám do polievky ochutnám a podľa toho ako štípe, viem koľko ho treba. Na záver pridáme pokrájané listy koriandra a citrónovú šťavu. Na pol litra vývaru približne 1 citrón. Keď máte po ruke citrónovú trávu ( ja ju osobne kupujem na Škultétyho ulici v Bratislave, v pivnici Domu Techniky v malom indickom obchode ), posekajte z nej do polievky asi 2-3 cm.

Prepare broth (choose meat or vegetable) and strain it to get rid of waste and fat. Pour cleaned broth back to the clean pot and add approximately 1cm long ginger (grated), salt, pepper and chilli pepper (sliced to little pieces). Be careful with chilli.  It's good to taste it before adding it to soup, so that you know how much you should use. Finally add sliced coriander leaves and lemon juice. Use 1 lemon for half of a liter. It's also good to add lemon grass, cut approximately 2-3 cm and add it to soup.| There's the indian shop at the Škultety street, Bratislava, in the basement of Dom Techniky where I buy it.



Ak by ste si chceli niečim obohatiť polievku, najlepšie sa na to hodia ryžové cestoviny, ktoré dajte do vody asi na 15 minút a potom pridajte do polievky. Pridajte na štvrtiny nakrájané šampióny, na pásiky pokrájanú mrkvu a nakrájanú mladú cibuľu.


If you like richer soup, you can add rice noodles. Put them to water for 15 minutes and then put it to soup. You can also add champignon mushrooms sliced to quarters, carrot sliced to lines and scallion.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10