Hneď na úvod malé vysvetlenie prečo túto, inak veľmi dobrú polievku, volali moji predkovia Kutya leves, alebo Polievka pre psa. Vznikla veľmi podobne ako talianske omáčky na pastu, kedy gazdiné zúžitkovali všetko, čo sa uvarilo, aj škrobový vývar z cestovín. S cestovinovou vodou riedili už spomenuté omáčky, alebo dokonca tento "zázračný vývar" používali na umývanie riadov a záchodu. To bolo v Taliansku. U mojej prababky vznikla táto polievka pri výrobe slížov a rezancov. Zbytky a nepodarky sa uvarili a zjedli, napríklad s makom alebo s lekvárom. Ale ako správna gazdiná vodu od cestovín nevyliala, ale zúžitkovala na večernú polievku. Všetci sa smiali, že takú polievku, ktorú varí z cestovinového odpadu može variť psovi Šuhajovi. Nakoniec si aj takáto psia polievka našla miesto v jedálničku a môžem potvrdiť, že je výborná.
At the begining I would
like explain why my ancestors called this good soup Kutya leves, Soup for dog
in other words. It came to existance in very similiar way as Italian pasta
sauce . After cooking, housewives utilized everything that was left, even
starch broth from pasta. The pasta water was used for thining the previously-ment
sauces, or even for washing dishes or toilet. That was in Italia. My great grandma made this soup after making
noodles and pasta shreds. The leftovers were cooked and eaten with poppy seeds
or jam. As a proper housewife she kept water from pasta for evening soup.
Everybody laughed that the soup made from pasta waste is good just for dog
Shuh'ay. After some time the dog soup has made it's way to menu and I must say
it tastes great.
Kutya leves
Ingrediencie / Ingredients:
Voda po vyvarených cestovinách / Water from cooked pasta
Hladká múka / Flour
Cesnak / Garlic
Soľ / Salt
Červená paprika / Red pepper (powder)
Postup / Method :
V hrnci si orestujeme polovice cesnaku. Kľudne použite aj 5 strúčikov, olej nimi hlavne iba prevoniate. Pozor aby vám nezhorel, takže restujte iba na malom plyne. Pidáme múku a vytvoríme si metličkou jemnú zápražku. Zalejeme vývarom z cestovín a metličkou vymiešame. Jemne pridáme červenú papriku, aby polievka nebola o paprike, ale o chuti cesnaku. Všetko, v jednoduchosti je krása.
Slice garlic to halves
and roast it in pot. Use approximately 5 gloves, they'll make oil smelly. Set
fire calm while roasting garlic so the oil won't get burnt. Add flour and make
roux using whisk. After that add pasta broth and stir the soup up. Add paprika
softly so it won't beat garlic flavour. That's all, nice and simple.
Dobrý deň,
OdpovedaťOdstrániťVšimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 85 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.
S pozdravom,
info@hladatrecepty.sk