Testaroli


Toto jedlo vo mne evokuje letné prázdniny. Pripomenulo mi to dni, kedy babka chcela mať doma aspoň chvílu ticho. Upiekla nám palacinky alebo placky. Výborná zátka na detské ústa. Ani sa jej nečudujem, ale za to sme našim babkám v dospelosti za všetky chvíle vďační. V strede Toskánska, v chudobnejších rodinách vzniklo jedlo, ktoré malo nahradiť drahšie a pracnejšie cestoviny. Iba múka, voda a soľ. Pôvodne sa hrubá placka piekla na rošte v hlinenom pekáči. Dnes sa robia dve verzie, a to pečená v trúbe, alebo na hrubej panvici ako palacinka. Aký spôsob si zvolíte, takú textúru bude mať pečená placka. Mne osobne viac vyhovuje verzia upečená ako palacinka. Prekvapenie na záver, upečená placka sa uvarí ako cestoviny v slanej vode. V niektorých regiónoch sa stretnete s bledými a hladkými testarolmi, v iných s upečenými do hneda.

This dish evokes my memories of summer holidays. It reminds me the days, when grandma wanted quiet the household at least for a while. She cooked pancakes or potato cakes for us. Perfect plug for talky child mouth.  I´m not surprised a bit and now, grown up, we are grateful for those moments. In the middle of Tuscany, in poor families, new dish came to existance, which should have replaced more expensive and difficult-to-made pasta. Just flour, water and salt. Originally, thick cake was baked on gridiron in earthen pan. Nowadays there are two versions. One that is baked in an oven and the second one made on a thick pan, like a pancake. Texture of cake depends on style which you choose. I prefer the one baked like a pancake. At the end, the baked cake is boiled like a pasta in salt water. In some regions you find testaroli pale and smooth, in others baked brown.

Testaroli

Ingrediencie / Ingredients: 
Hladká múka / Flour
Voda / Water
Soľ / Salt
Olivový olej / Olive oil

Postup / Method:
Postup je skoro identický ako pri pečení palacinky. Riedke krémové cesto pripravíme z múky a vody, pridáme soľ a malé množstvo oleja. Panvicu s hrubým dnom vytrieme olejom a rozpálime. Naberačkou si vylejeme na rozpálenú panvicu cesto a pečieme 3 minúty z oboch strán. Placku si narežeme na malé alebo väčšie kusy a hneď ich vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme, kým kúsky nevyplávu na hladinu. Robte testaroli radšej hrubšie, tenké by sa vám mohli pri varení rozpadnúť. Na testaroli si možete dať akúkoľvek omáčku alebo pesto. Do cesta môžete pridať muškátový oriešok, nakoľko štruktúra cesta pripomína gnocchi.

The process of making testaroli is almost the same as baking the pancakes. We use flour and water with salt and little bit of oil to prepair thin creamy dough. Wipe up the thick-bottom pan with oil and heat it up. Then pour dough on heated pan with ladle and roast for 3 minutes on both sides. Slice cake  into smaller or bigger pieces and put it immediately into salt boiling water. Boil the pieces until they won´t  came on surface. To prevent testaroli from tubling down, make it thicker. You can eat testaroli with all kinds of sauces or pesto. Structure of dough is similar to gnocchi, so you can add some nutmeg to it.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10