Ázia: Chicken Tikka Masala

 

Po prvom dni v Pakistane na nás čakala skvelá odmena. Po schodoch sme vyšli na strechu ponad ostatné domy v okolí. Ten výhľad na pulzujúci ruch mesta a mešity bol neopakovateľný. Kuchyňa bola priamo na streche. V prútenom koši chlapi vyťahovali suroviny a čašníci zmätočne pobehovali, aj keď sa ešte nič nedialo. Tu, v opojení zvukov, vôní a obrazov sme začali aj našu cestu za jedlom, ktoré nám bolo akýmsi sprievodcom až k Himalájam. Tento pokrm ako keby priťahoval tie miesta a atmosféru, ktoré sa vrývajú do srdca. Spojenie chutí tak rozmanitých ako je svet jazykov a náboženstiev Ázie. Chicken tikka masala je univerzálny jazyk či sedíte pri mešite, budhistickom,  hindu alebo síksom chráme. Jedlo a chute, ktoré majú emócie a sú sexy, lákajú do týchto končín svetových šéfkuchárov. Indovia dokážu kombinovať rôzne chute tak, že z toho vznikne fantasticky voňavé a príťažlivé jedlo, ktoré sa vždy najlepšie vychutnáva v kruhu priateľov a svojich blízkych. V strede stola máte viac druhov jedla a je len na vás ako budete ochutnávať, striedať chute a stupňovať intenzity rôznych druhov jedál. Ideálna bodka v tomto kulinárskom maratóne  je vychladené pivo. Po suchom 40 stupňovom dni je to jediné ochladenie, ktoré padne vhod aj na trávenie. To indické vás nielen ťukne ale aj pobaví, nakoľko sa na etikete dočítate, že obsahuje 8-10% alkoholu. Presné informácie s ktorými si nikto ťažkú hlavu nerobí.



Chicken Tikka Masala


Ingrediencie:
Kuracie prsia
Cesnak 
Chilli 
Zázvor
Horčicové semienka
1 čjl masla
1 čjl červenej papriky
3 čjl garam masala
1 limetka
Hrsť kešu orieškov alebo mandlí 
Rajčinový pretlak
Čerstvý koriander (spotrebujete 1 celé balenie)
Cibuľa
Kumín
Smotana na varenie
3 pl bieleho jogurtu jogurt
Chilli
Olej
Soľ

Postup:
Na panvicu si dáme olej, do ktorého pridáme najemno nastrúhaný cesnak, zázvor, nakrájané chilli  a horčicové semienka. Keď začnú semienka pukať, pridáme červenú papriku, kumín, 3/4 koriandra a garam masalu. Na miernom plameni chvíľu celú zmes dôkladne premiešame. Polovicu zmesi si dáme do misky,  pridáme nahrubo nakrájané kuracie prsia, jogurt a necháme pol hodinu marinovať. Na panvici s druhou polovicou zmesi roztopíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, horčicové semienka a trocha vody. Ďalej na panvicu pridáme pomleté orechy kešu alebo mandle, asi 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku, čajovú lyžičku soli a zredukujeme. Na záver tam prilejte asi 100 ml hustej smotany na varenie. Túto omáčku si dáme bokom. Vyberieme si kuracie prsia, ktoré môžeme restovať na panvici, piecť na grile alebo v rúre. Je to na vás. Ja som použila panvicu, ale indické jedlo v spojení s grilom je zážitok. Keď sú prsia hotové, jednoducho ich zmiešajte s pripravenou zmesou, pridajte zvyšok čerstvého koriandra a podávajte.



Naan


Ingrediencie:
150ml mlieka
1čjl cukru
1čjl prášku na pečenie
2pl bieleho jogurtu
2pl nesoleného masla
Polovica kocky droždia
450g múky
Soľ

Postup:
Rúru si predhrejeme na 200 ºC. Mlieko si  mierne zohrejeme, pridáme doň cukor a droždie. Rozmiešame a necháme asi 20 minút odstáť. Ostatné suroviny zmiešame dokopy, pridáme kvások a poriadne miešame. Cesto by sa nemalo lepiť a musí byť tvarovateľné. Spravíme si tenké placky, na ktoré podľa chuti dáme sezamové semiačka, koriander s rajčinami, horčicové semiačka alebo náš favorit, olej s cesnakom. Je to úplne na vás, niekedy sa zvyknú plniť syrom, alebo sa jedia aj čisté. Naan dáme na asi 5-7 minút do rúry a pečieme.




Tento ázijský článok venujem nadšencom ázijského jedla, Andrejke z Lazuli a Mojmírovi z Woolewo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10