Jablkové pité / Apple pie



Jeseň sa nám obom spája aj s oberačkou jabĺk. Dá sa povedať, že sme so Sonkou mali šťastie a vyrastali sme v záhrade. Síce som oberanie neobľuboval, no vždy to bola zábava liezť po jabloniach. Zadosťučinením je vyliezť tak vysoko, až hladíte korunu stormu a pozeráte na záhradu a okolie ako keby ste sa vznášali. Samozrejme zadosťučinením pre dieťa. Ďalšou odmenou bol babkim jablkový  koláč, pité. Jablková plnka plná úžastnej vône jabĺk a škorice. Tie vône v nose pôsobia ako pozvánka pre zimu a Vianoce. Babky sú jedinečné, nikdy nikdo neodhalil ich tajomstvo pre cit urobiť koláč tak šťavnatý. Pri pohľade na ich prácu sa zdá že je to všetko jednoduché, ako keď sa pozeráte na salto lyžiara. Pité je v našej rodine symbol. Symbol, že sme sa stretli, že myslíme jeden na druhého. Netreba nič vravieť, stačí aj zopár kúskov v servítke. Je to krátka správa, že je všetko v poriadku. Pité u mňa funguje ako dátový kľúč. Vložím kúsok do úst a vidím Veľkú noc, ako sme s bratrancami šibali a dolámali korbáč. Vidím babie leto v záhrade a Vianoce. Dnes je aktuálne to babie leto, tak si upečieme pité.


For us, autumn is connected with harvesting apples. We had both luck that we grew up in the garden. Although I didn´t like harvesting, climbing on apple trees was always fun. Satisfying is to climb way up high into crown and observe garden while surrounding feels like it floats  in the air. Of course, satisfying for a child. Another reward was grandma´s apple pie, pité. Apple filling full of amazing apple and cinnamon smell. These smells bring winter and Christmas into my mind. Grandmothers are unique, one doesn´t  simply unveil their secret to make a pie so juicy. It seems that their work is as simple as making flip on skies. In our family, pité is a symbol. Symbol that means we met and we care about each other. Words are very unnecessary, few pieces of pité on hankie are enough. It´s a short message that everything is alright. Pité is like a memory stick for me. I put a piece in my mouth and I see Easter, breaking whip with my cousins. I see gossamer in garden and Christmas. Gossamer is outside currently, so we´ll make pité.

Babkine jablkové pité / Grandmother' s apple pie 

Ingrediencie / Ingredients :
Hladká múka 500g / Flour 500g
Prášok do pečiva / Baking powder
Hera 150g / Unsalted butter 150g
Práškový cukor150g / Powdered sugar
Vajce / Egg
Žĺtka 2 / 2 yolks
Mlieko 4 polievkové lyžice / 4 tablespoon of milk
Jablká / Apples
Cukor / Sugar
Škorica / Cinnamon

Postup / Method:
Postupov je viac. Jablká možete postrúhať, alebo ich najprv uvariť. Z múky, hery, vajec, žĺtkov a mlieka si pripravíme nelepivé cesto, ktoré budeme ďalej rozvaľkávať na spodnú a hornú časť koláča. Ošúpané jablká postrúhame alebo najprv uvaríme. Do jablkovej plnky pridáme cukor a škoricu. Necháme ju odležať polhodinu. Polovicu cesta si vyvaľkáme natenko. Vložíme na plech. Z jabĺk vytlačíme šťavu aby sa nám pri pečení nerozmočilo cesto. Plnkou netreba šetriť. Vrch plnky preložíme druhou časťou cesta. Pečieme pri 180 °C do zlatohnedej farby. Pred pečením môžete vrch potrieť žĺtkom. 


There are more methods. You can grate apples or cook them. Take flour, butter, eggs, yolks, milk and prepare non-sticking dough. Grate peeled apples or cook them. Add sugar and cinnamon into apple filling. Let it rest for half an hour. Take a half of the dough and form it thin. Put it on the baking sheet. Get rid of juice from apples to prevent dough from soaking. Add filling and put the second half of dough on the top. Set oven to 180 degrees and bake until pie is brown. You can spread yolk on the top before baking.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10