Jeseň v stovežatej


V Prahe je hlavná turistická sezóna v lete. My vravíme, vďaka Bohu! Zbožňujeme jar a jeseň, alebo lepšie povedané, Prahu na jar a na jeseň. Tie farby a atmosféru si v lete nikdy neužijete. Mal som pre Sonku prekvapenie na Malej Strane. Už v Toskánsku sme si obľúbili bývanie na farmách a v domácnostiach. V Prahe, na Malej Strane sa mi pošťastilo nájsť pre nás útulný malý bytík. Vrele odporúčame túto formu ubytovania. Hotel vám nikdy neumožní vžiť sa do miesta natoľko, aby ste sa prestali cítiť ako turista. Máme radi ten domáci pocit, keď sa prechádzame po Malostranskom.



Aké by to bolo MASO, keby sme nehľadali poctivé mňamky.  Začneme bistrologicky, kúsok z Malej strany. Dve ulice od Staromáku, sme našli našu srdcovku. Brasseriu Chez Marcel. Veľmi príjemné priestory v parížskom štýle. Obsluha je tu ukážková. Na obhliadku miesta by sa mohli vybrať aj majitelia našich obľúbených podnikov, ktorým práve kvôli nezohratej obsluhe, dávame vždy ďalšiu šancu. Miestni borci tu nabehali kilometre, a to boli večer  iba traja na 200 hostí. S radosťou sme sa prizerali ako nikto nemeral cestu cez podnik s prázdnymi rukami. V kuchyni boli tiež borci. Francúzska klasika, hravé chute, výborné kombinácie a jednoduchý základ. Toto boli vlastnosti skvelých jedál v bistre Chez Marcel. Písať o všetko čo sme ochutnali je zbytočné, treba tam ísť.


O množstve ktoré my dvaja dokážeme skonzumovať, sa vyjadril pán hospodský. Mali sme pocit zadosťučinenia keď k nám prišieil a vraví : "Ty vole! To co ste sežrali a vypili, tolik toho, to neni normální." Touto vetou končila naša návšteva v milovanej hospúdke.
Hospoda sa snaží byť ukrytá pred turistami, nenájdete na ňu tip v bedekroch, nemá webstránku a žiadnu reklamu. Podľa pivárov a znalcov sa tu čapuje najlepšie plzeňské v celej krajine. Je viac komerčene známych podnikov v Prahe, ale toto je miesto, kde vám chýbajú k dobrému pocitu už len papuče. Priateľská atmosféra by sa  s dymom dala krájať. Je to miesto, na ktoré sa vraciame už desať rokov a je stále rovnaké. Posadíte sa na drevenú lavicu, prípadne vás usadia miestni k sebe a zábava môže začať. Od výčapu ste na muške výčapného a všetci čakajú čo urobíte. Iba kývnete hlavou, vytiahnete podpivník a všetci domáci sa usmievajú, ako keby ste kopli jedenástku ako Antonín Panenka. Tajný hospodský jazyk, poteší každého štamgasta. Na takomto mieste človek chápe, ten kultúrny rozdiel medzi hospodou a krčmou. Asi sme vážne tradicionalisti, ale čo je poctivé a so srdcom, to milujeme a ideme za tým.


Poctivo a so srdcom sa pracuje aj na Újezde. V malej útulnej rodinnej kaviarničke nájdete raritu, alebo skôr raritku, nakoľko je tu maximálne osem hostí. Kaviareň Vescovi je pre nás miesto s najlepšou kávou v Prahe. Domáce pečivo a koláče. Toto je miesto kde cítiť pohodu a aj pokoru. Nič prehnané a okázalé za tisíce eur, jednoduchosť a kvalita. Kaviareň Vescovi.

Naše tipy : Vescovi, Chez Marcel, U Hrocha, http://apartments-in-prague.org/





















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10