Teľacie plátky a koniec hubárskej sezóny

Asi pred rokom sme boli so Sonkou na hubách. Bolo to nedaľeko Bratislavy, v lesoch na Záhorí. Vtedy sme našli košík plný tráv, machu a konárov. Zem bola suchom doslova vyprahnutá. Tento rok sme mali úpešnejší. Stihli sme to v hodine dvanástej, na konci hubárskej sezóny tohto roku. Vlhké rána a teplé dni boli ideálne, hoci domáci sa nám smiali popodfúz, že chceme zbierať huby. Pošťastilo sa nám dostať ku krásnemu výhľadu a k plnému košíku húb. Doma sme si sadli ku krájaniu a sušeniu a letná sieť z okna poslúžila na sušenie. Sušili ste už doma huby? Prvý týždeň sme radšej k nám nikoho nevolali. Už vo dverách bytu to bola pecka. O vôni húb sa nedá hovoriť, ale o smrade ako z obecnej futbalovej šatne už áno. V zime a pri varení kapustnice sa na tom určite dobre pobavíme.

Ako často jedávate teľacie? Pre náš región strednej Európy je toto mäso rovnako prirodzené ako bravčové. Dnes, neviem z akého dôvodu, je teľacie akoby zatratené. Občas nie je naškodu vychutnať si toto lahodné mäso. Čerstvé huby a teľacie sú skvelá kombinácia. Huby k mäsu niesú iba bielou prílohou, ktorú niektorí dokážu "obohatiť" ešte o tavený syr. Výživná hodnota je v skutku oničom. Huby majú ten dar, že vytvoria krásny hubový demi glas. Nezaslúžia si, aby sme ich vždy utopili v smotane.



Teľacie plátky s hubami

Ingrediencie :
Teľacie stehno

Huby 
Olivový olej
Maslo
Hladká múka
Soľ 
Petržlenová vňať
Biele suché víno
Cesnak
Vývar ( zeleninový alebo hovädzí )

Postup :
Náš postup začína u dobrého mäsiara, u ktorého si kúpime teľacie stehno. Poproste ho, či by vám nenarezal pekné plátky, alebo si doma dobre naostrite nôž a narežte tenučké plátky na tzv. motýlika. Prvým rezom režte pár milimetrov pred dosku. Druhý rez ukončite až na doske. Masový plátok sa vám roztorí ako motýľ a máte dvojnásobne veľký kus. Mäso si jemne naklepeme cez igelit aby sa vám nepotrhalo. Ide to dobre aj dlaňou. Nesolíme. Na panvici si zohrejeme olej a ovoniame ho strúčikom cesnaku, ktorý jemne rozpučíme. Na panvicu pridáme huby, dve minúty ich restujeme. Pridáme biele víno a varíme kým sa nevytvorí hustejšia omáčka z húb. Trvá to zase iba zopár minút. Cesnak vyberieme a prilejeme vývar. Vývar môže byť hovädzí alebo zeleninový. Vždy je lepší ako voda, ale voda je vždy lepšia ako bujón. Pridáme ešte, kocku masla vyvaľkanú v múke na zhustenie hubovej omáčky a petržlenovú vňať.
Plátky mäsa obalíme v múke, oprášime od prebytočnej múky. V druhej panvici si rozpálime olivoý olej. Plátky mäsa pečieme na panvici 2 minúty z každej strany. Po 4 minútach pridáme k mäsu hubovú omáčku s trochou vývaru. Mäso s hubami a vývarom chvíľku povaríme aby omáčka s hubami znovu zhustla. K tomuto mäsu sú dobré varené zemiaky, fazuľka, špargľa alebo čerstvé pečivo.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10