Ázia : Palak paneer


Keď som bola prvýkrát v Indii, navštívila som jednu vegetariánsku reštauráciu. So sestrou sme si poobjednávali rôzne veci, aby sme toho čo najviac ochutnali. Palak paneer, čo znamená špenát so syrom, sme si okamžite obľúbili. Chutí podobne ako náš špenát, rozdiel je v koreninách a v tom, že miesto vajcia doň dáme syr. Palak sa obvykle je s naanom, indickou chlebovou plackou, ktorú môžete posypať všetkým od sezamu po rajčiny s koriandrom. Palak paneer je aj záchranou, lebo ak neviete čo si dať, dáte si práve palak. Ak ste v Indii a jej okolí aspoň dva týždne, zaručene ho nebudete jesť iba raz. Avšak je tu aj tá možnosť, že neprekonáte detskú traumu zo špenátu z jedálne a nedáte si ho vôbec. Palak je najlepší štiplavý a korenistý. Ako ste na tom s pálivým jedlom vy?



Palak paneer

Palak - špenát

Ingrediencie :
Špenát - jedno balenie pre 2 osoby
Cesnak
Cibuľa
Zázvor
Koriander
Jogurt
Chilli
Rajčinový pretlak 
Rasca
Kurkuma
Čierne korenie
Soľ
Olej

Postup:
Príprava špenátu je takmer identická s tou našou. Špenát mierne uvaríme, alebo sparíme a rozmixujeme ho mixérom. Na panvici si zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, asi 100 - 150 ml rajčinového pretlaku, čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, toľko isto cesnaku, štipku chili, čajovú lyžičku kurkumy, soľ, korenie a pár minút opekáme, kým sa nám chute krásne prepoja. Potom pridáme špenát, polovicu bieleho jogurtu, smotanu na varenie podľa potreby a nechajte chvíľu variť.



Paneer - syr

Ingrediencie:
Plnotučné mlieko
Citrón

Postup:
Pripraviť paneer je jednoduché. Zohrejte si asi pol litra plnotučného mlieka a pridajte 2 čajové lyžičky citrónu. Mlieko by nemalo vrieť. Po chvíli sa v hrnci začnú vytvárať hrudky. Po 4-5 minútach prelejte mlieko cez gázu alebo čistú utierku. Syr ktorý sa zachytí na utierke len dobre zabalte a zaťažte aspoň na hodinu. Ja používam niekoľko vrstiev gázy a zaťažím to hrncom s vodou. Po hodine sa vám masa spojí a vytvorí klasický syr, ktorý len mierne osolte a pridajte do jedla. 



Naan

Ingrediencie :
150ml mlieka
1čjl cukru
1čjl prášku na pečenie
2pl bieleho jogurtu

2pl nesoleného masla
Polovica kocky droždia
450g múky
Soľ



Postup:
Rúru si predhrejeme na 200 ºC. Mlieko si mierne zohrejeme, pridáme doň cukor a droždie. Rozmiešame a necháme asi 20 minút odstáť. Ostatné suroviny zmiešame dokopy, pridáme kvások a poriadne miešame. Cesto by sa nemalo lepiť a musí byť tvarovateľné. Spravíme si tenké placky, na ktoré podľa chuti dáme sezamové semiačka, koriander s rajčinami, horčicové semiačka alebo náš favorit, olej s cesnakom. Je to úplne na vás, niekedy sa zvyknú plniť syrom, alebo sa jedia aj čisté. Naan dáme na asi 5-7 minút do rúry a pečieme.

Tak ako? Zbavíme vás tej traumy z jedálne? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10