Lokše - Martin z Lokšly


Volajú ho Martin z Lokšly. Vrátil sa z Írska domov na Slovensko, aby sa mal lepšie. Absurdita? Je to tak. Jeden z jeho prvých bussines plánov bolo vybudovanie krytu pre záujemcov, ktorí chceli prežiť koniec sveta 21.12. Od plánu vybudovať bunker ho však odradila byrokracia úradov a reklamácie nespokojných potenciálnych klientov, nakoľko sa koniec sveta nekonal. Bolo by zaujímavé sledovať ako by to celé dopadlo. Nápad s bunkrom bol úlet a prednosť dostali lokše. Prvé pokusy začali ešte v Írsku, kde boli pártyjedlom  na oslavách československej komunity. Na začiatku to vraj žiadna sláva nebola. Po návrate na Slovensko našiel so sestrou vhodný priestor na výrobu a po štyroch rokoch sa o jeho lokšiach hovorí v celom Pezinku a okolí. Sú výborné a poctivé. Môžeme potvrdiť že lepšie lokše, ako tie od Martina, sme nejedli. Premýšlali sme ako obzvlášniť tak tradičné jedlo, ako sú plnené lokše. Klasika je s tvarohom, lekvárom či pečienkou. Všetko je to fajn a predstava trhov, vareného vína a lokše s pečienkou doslova hreje. No, i tak sme skúsili pripraviť náplne, ktoré budú iné ako ďalších tridsať receptov na internete. 







Sme pomerne slušní tradicionalsiti, no pri lokšiach sme mali nutkanie niečo zmeniť. Zvolili sme suroviny, ktoré môžete voľne kombinovať. Kto má svojský apetít a chce kombinovať slané a sladké, nech sa páči. To však pripomína scénu z filmu Juraja Jakubiska, Sedím na konári a je mi dobre, kde odznel recept na masťový chlieb s cibuľou a kockami cukru. Myšlienka na záver. Chladená lokša je dobrá, mrazená tiež, ale čerstvá je najlepšia.


Pečienka so šalotkou

Ingrediencie :
Kačacie pečienky
Šalotka
Olivový olej
Maslo
Tymián
Čierne korenie
Soľ

Postup:
Pečienky nechajte aspoň hodinu odležať v mlieku alebo smotane. Na panvici si roztopíme maslo s trochou olivového oleja a do zlatova opečieme šalotku. Dávajte pozor, aby vám šalotka nezhorela. Cibuľa znesie viac, no nepotrebujeme výraznú cibuľovú chuť. Na šalotke restujeme kačacie pečienky. Po zatiahnutí pečienok pridajte soľ, čierne korenie a tymián. Pečienky nepotrebujú viac ako 5 až 10 minút. Hlavne aby ste ich nevysušili na piliny.


Hliva s cuketou

Ingrediencie :
Hliva
Cuketa
Šalotka
Olivový olej
Čierne korenie

Postup:
Na oleji si orestujeme šalotku do zlatova, pridáme hlivu, cuketu a dochutíme korením a soľou. Ak chcete použiť bylinky, bez obáv. Hliva ani cuketa nemajú výraznú chuť ktorá by sa bila. Pridáme plyn a sprudka restujeme pár minút.


Fazuľka s vínovou omáčkou

Ingrediencie :
Fazuľky
Vínny ocot
Biele víno
Maslo
Soľ
Čierne korenie

Postup:
Fazuľky si uvaríme a dávame pozor aby sa nám nerozvarili. Chceme aby boli mierne chrumkavé. V hrnci si zohrejeme biele víno, kávovú lyžičku vínneho octa, čierne korenie a štipku soli. Všetko pekne spolu redukujeme pri vysokej teplote. Po zredukovaní jednej tretiny znížime teplotu a pridáme 50-100g masla, ktoré rozmiešame metličkou do zhustnutia omáčky.

Redukované višne

Ingrediencie :
Zavárané višne
Cukor

Postup:
V malom hrnci si pri vysokej teplote zredukujeme zavarené višne ( od babky ) so šťavou. Pridáme polievkovú lyžicu cukru a redukujeme. Vysokou teplotou a varom cukor skaramelizuje a zjemní kyslastú chuť višní. Redukujeme aspoň jednu tretinu, kým nám šťava nenadobudne sirupovú konzistenciu.



Hruška na Brandy

Ingrediencie :
Hrušky
Maslo
Olivový olej
Brandy

Postup :
Hrušky ošúpeme a na panvici si roztopíme maslo, prípadne s trochou olivového oleja, ktorý zabráni zhoreniu  masla. Pridáme hrušky a  tie opekáme z každej strany len pár minút. Pridáme brandy a varíme zas iba pár minút, kým cukor z hrušiek nezačne karamelizovať.




2 komentáre:

  1. ahojte, blog pekny, len pozor na tvrdky ako "birokracia" a samozrejme preklepy, ako napriklad: "nejdeli"...

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10