Gaštanová polievka ako jesenná bodka


Na obed sme sa rozhodli rozlúčiť s jeseňou. Dlho sme čakali na deň, kedy na nás príde chuť na gaštany. Vonku začalo snežiť a my sme sa dali do práce. Vzal som za plnú hrsť gaštanov a spomenul som si ako sme v detstve dokázali celú sobotu tráviť pod gaštanom. Jedna škoda, že to bol pagaštan. Mama by nebola nadšená ani tak, lebo by som doniesol plnú teplákovú bundu gaštanov. Síce sme potrebovali do školy iba zopár kusov, všetci sme vláčili domov toľko gaštanov, ako keby sme mali doma pod posteľou diviaka. Vlastne u nás ani nemajú tradíciu jedlá z gaštanov. Ani mama, ani babka, ba ani prababka nerobili nikdy gaštanové jedlá. Mám dojem, že prvé ktoré som jedol , boli vo Viedni v 90. roku na Mikuláša. Pečené gaštany vo mne evokujú priateľstvo a zblíženie. Ak vidíte dvojicu s jedným vreckom, zaručene sa budú tískať k sebe. Aspoň jeden dôvod je jasný, horúce gaštany v treskúcej zime výborne ohrievajú skrehnuté prsty. My sme sa zohriali polievkou.



Gaštanová polievka

Ingrediecie :
Pečené alebo varené gaštany
Celer
Cibuľa
Maslo
Biele víno
Koriander
Čierne korenie
Cukor
Soľ
Zeleninový alebo kurací vývar

Postup:
Na drobno pokrájanú cibuľku orestujeme do zlatista na masle s trochou olivového oleja. Pridáme celer a rovnako restujeme kým nezačne prenikavo voňať. V mažiari si rozdrvíme čierne korenie, asi desať semien koriandra  a pridáme k cibuli a celeru. Zmes zalejeme trochou bieleho vína a po minútovom vare pridáme už očistené uverené alebo upečené gaštany. Prilejeme vývar a varíme do zmäknutia. Uvarenú zeleninu a gaštany rozmixujeme a dochutíme soľou, prípadne cukrom. Pridáme smotanu. Ak budete chcieť polievku zahustiť, môžete použiť jemnú zátrepku alebo vyšľahanú smotanu, ktorú jemne rozmiešate metličkou v polievke.



 Malá bodka za tohoročnou jeseňou. Keď čakáte pri stole na toho druhého, využijete pri pohľade von oknom kreatívnu chvíľku a vyšľahanú smotanu. Peknú zimu vám želáme priatelia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10