Vianočné pitíčko


Predstavte si chatu, zrub alebo samotu. Ticho doslova šumí v ušiach. Vzduch vonia lesom a zimou. Pre nás ideálna romantika a zimný víkend. Na takomto mieste si vieme živo predstaviť prežitie sviatkov. V izbe praská krb, všade cítť klinčeky, škoricu a smrek. Ako často vyhľadávate takéto prostredie? Alebo ako často rúbete drevo? My sa kvôli drevu a kúreniu v krbe dokážeme aj pohádať. Vždy keď dorazíme do nášho azylu, začne sa súboj o sekeru. Vyhrá ten, kto potrebuje viac vypustiť ventil. Potom sa schuti rúbe. Pred horiaci krb si prisunieme kreslá a vystrčíme studené nohy k najlepšej telke na svete, v ktorej krásne tancujú plamene. Už len dobré pitíčko chýba. Predvianočné sedenie je ale iné. Dobré víno nahradí punč a likér. Len tak si upíjať a premýšľať, ako potešiť toho druhého na Štedrý deň.


Brusnicový punč

Ingrediencie :
Brusnice 100g
Červené víno
Jablkový mušt alebo 100% jablkový džús 2dcl
Vanilkový lusk
Celá škorica
Med

Postup :
Brusnice varíme vo vode 20 minút. Pridáme mušt alebo džús, škoricu a vanilkový lusk. Varíme 10 minút. Pridáme červené víno a povaríme už len pár minút. Dosladíme medom, prípadne cukrom. Najprv si ohrejeme skrehnuté ruky plným pohárom teplého punču, potom ohrejeme telo.


Vaječný likér je pitie, ktorému neodoláte. Niekto ho zaradí do kategórie lepičrevo, alebo do kategórie mňamiek. Náš kamarát z gymnázia chodil potajomnky do špajze a slamkou každý deň odcuckával  z likéru. ,,Veď každý deň to bude iba maličké cucnutie,'' povedal si. To nikto nezbadá. No po dvoch týždňoch, keď záhadne zmizla polovica fľaše, to veru rodičia zbadali. Možno vás prekvapí, že je dnes v Nemecku úspešný lekár. Likéru veru nik neodolá. Aj minulý rok jeden podgurážený pán vykrikoval, že si doma dá Bajlejs. My sme si vyrobili skvelý vanilkový vaječný likér.


Vaječný likér

Ingrediencie :
Kondenzované mlieko 500 ml
Vanilkový lusk
Kryštáľový cukor
Tuzemák
Brandy alebo Koňak
4 Žĺtka

Postup :
Pomaly si ohrejte mlieko s vyškriabaným vanilkovým luskom. Zatiaľ si v druhom hrnci ohrejte vodu na vodný kúpeľ. Teplé mlieko s vanilkou zmiešame vo vodnom kúpeli so žĺtkami. Pozor na žĺtko, aby vám nevznikla praženica. Metličkou miešame do zhustnutia. Odstavíme a vmiešame do mlieka so žĺtkami rum a brandy v pomere 2:1. Prelejeme do fľaše a vychladíme.





4 komentáre:

  1. Prosím si aj punč aj likér a hneď teraz šup Zuzke to pohára ,)
    Vyzerá to super!
    A víkend v zrube v lesíku je na nezaplatenie .) Aj drevo aj piecka, jednoducho všetko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme! Stačí zadať dodaciu adresu ;) Už sa veru nevieme dočkať ďalšieho víkendu.

      Odstrániť
  2. Hmm,. článok, pri ktorom ma pochytila nálada na zrub i sneh :) A recepty na ohrievače tela, hmmm ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ak sme footlooseinthecity inspirovali, tak sme len radi ;)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10