Artičoky ako posviatočná očista


Tento Silvester sme ušli ďalej ako do Štiavnice. Niekam kde nemáme ani signál, ani internet. Jedinou činnosťou je prikladať do pece, uvariť kapustnicu, oddychovať a ísť do hory. Po Vianociach sme sa iba prebalili a znovu odcestovali. Susedia nás majú radi, lebo sme často preč a Jazmínke sa naše cestovanie tiež páči. Akonáhle vidí balenie kufra, skáče od radosti ako kozľa. Po týchto sviatkoch sme túžili po pôste telesnom, i psychickom. Preto bol silvestrovský útek do Čierneho Balogu výborný nápad. Žiadna kuchyňa, teplú vodu sme si najprv museli ohriať pecou a o signále alebo wifine netreba ani uvažovať. Najprv nám hory a čerstvý vzduch očistili dušu a potom prišlo na rad aj telo. Naša posviatočná regenerácia začala artičokami, ktoré Maro dostal od Paľka ako narodeninovú kytičku.
Artičoky? A čo s tým? V našich zemepisných šírkach a kuchárkach sú artičoky neznáme. Preferovali ich však už starí Rimania a i v stredoveku si našli miesto medzi obľúbenými ingredienciami, ale u Slovákov stále nie. Možno niekoho odrádza lúpanie a čistenie artičoky, alebo fakt, že polovicu z nich musíme vyhodiť kvôli tvrdým vonkajším lístkom. Ako sa vraví, niekto potrebuje aj z facky veľkú. Na druhej strane je zvláštne, že ľudia sú ochotní platiť veľa za výživový doplnok z artičok, pričom na jeden šalát pre štyroch stačí jedna hlavička, takže vám prievan v peňaženke určite nenarobí. My sme vsadili na šalátovú regeneráciu z marinovaných artičok so štyri hodiny duseným hovädzím krkom v červenom víne a bez tuku.



Marinované artičoky

Ingredienice :
Artičoky
Citrón
Olivový olej
Soľ
Ocot Balsamico
Rukola
Cherry paradajky
Listový šalát
Parmesan alebo Pecorino

Postup:
Artičoky si najprv olúpeme. Lúpeme všetky tvrdé lístky až po mäkký stred. Ten je oveľa bledší a už na pohľad chutnejší. Zo stonky necháme maximálne 2cm a ošúpeme ju. Zrežeme tvrdé okolie po olúpaných lístkoch. Asi dve tretiny zo zostávajúcich artičok odrežeme. Artičoku prerežeme na polovicu a hrotom noža vyrežeme nepríjemne pichľavý a chlpatý stred. Rýchlo nakrájame artičoky na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám nezhnedli. Prilejeme olivový olej, pridáme soľ a premiešame.  Zatiaľ si pripravíme zvyšné šalátové listy a paradajky. Naložíme ich na tanier, polejeme olivovým olejom a octom balsamico. Na šalát poukladáme marinované artičoky a nastrúhame syr.




Nebojte sa, nezačali sme robiť ultrazdravú a detoxkuchyňu, ani nemienime pokračovať s novoročnou očistou v podobe práškov, štrkov, pieskov a inými zdravými pochutinami. Vstúpte aj vy do nového roka tak, aby ste sa cítili dobre, netreba robiť zo seba kameňolom ;) A nezabudnite na dobré jedlo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10