Zeleninová pannacotta


Keď raz budú deti, budeme im robiť pannacottu tak, ako nám mamy kupovali poctivého miláčika. Je jedno či stojí na tanieri ako kopček, alebo si spokojne odpočíva v pohári. Stále je to pannacotta. Smotana, cukor, vanilka, želatína. Kto ešte nejedol sladkú pannacottu, je ten správny čas ochutnať túto taliansku mňamku. Jedného dňa však vznikol zaujímavý nápad, urobiť slanú verziu a napísať o tom v knihe French Laundry cookbook. Najprv sa človek dočíta, že pannacotta z ustríc a karfiolu, ktorá je opísaná v tejto knihe, chutí ako zadok. Potom čítate recepty a zdá sa vám, že sú neskutočne komplikované a nikdy sa vám ich nepodarí zopakovať. Dobre, no čo tak prevziať iba nápad a urobiť to po svojom? Síce čas neušetrím, ale recept si trochu zjednoduším. Tak v jeden večer vzniklo veľmi zaujímavé predjedlo inšpirované Thomasom Kellerom.


Pannacotta s kaviárom


Ingrediencie :
Šalotka
Maslo
Biele suché víno
Petržlen
Tymián
Soľ
Čierne korenie
Smotana ( pomer k vývaru 1:1)
Želatína
Kaviár ( Drahé ruské ikry alebo lacnejšie verzie )
Bio citróny

Postup :
Postupujte ako keby ste robili zeleninový vývar. Na masle orestujeme šalotku a petržlen, čierne korenie, tymián a  pridáme biele suché víno. Stačí malé množstvo vína. Necháme odpariť alkohol a 5 minút podusíme.  dolejeme vodou a nastrúhame citrónovú kôru. Varíme do úplného zmäknutia. Zatiaľ si namočíme do vody plátky želatíny. Vývar rozmixujeme a precedíme. Pridáme smotanu a dochutíme soľou. Želatínu vyžmýkame, pridáme do vývaru so smotanou a miešame do rozpustenia. Misky si jemne vymažeme maslom a nalejeme do nich smotanový vývar. Vývar sa v chlade pekne oddelí od smotany a vytvorí čiapočku na pannacotte. Necháme chladiť minimálne na 2 hodiny v chladničke. Po vychladení misky mierne ohrejte v teplej vode. Maslo sa rozpustí a pannacottu môžeme pekne vyklopiť. Na vrch dáme kaviár. Vynikajúco sa hodí šalát z mladého špenátu  s citrónovou šťavou, olivovým olejom a trochou morskej soli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10