Jogurt


Ahojte priatelia! Povedali sme si, že aj my budeme aktuálni a zapojíme sa do domácej biochémie a k priaznivcom kvasenia akéhokoľvek druhu. Kváskoví fanatici sa asi teraz urazili. No veríme tomu, že kváskovú mániu berieme všetci aspoň trochu s nadhľadom. Naspäť k nám. Úprimne priznávame, že aj my raňajkujeme. A na prekvapenie nie mäso. Ako číslo jedna pred chlebíkom s čabajskou klobásou je jogurt. Ako aj pri iných potravinách, ktoré dostať kúpiť v našich "super" supermarketoch, sme si povedali dosť. Dosť bolo chemickému koktejlu z téglika. Spriatelili sme sa s lactobacilmi a vyrobili sme si za jeden deň a jednu noc vlastný jogurt. Ak ho máte nakultivovaný, tak vás liter nestojí viac ako jedno euro. A ako hovorí náš kamarát Ero, fantázia! A skutočne aj je. Je vynikajúci či už samotný alebo s džemom, s ovocím s pečenými figami, či s pistáciami a medom.


Domáci jogurt

Ingrediencie :
1L Mlieka z automatu alebo z kravína
Živý jogurt ( alebo Lactobacilus acidophilus )

Postup :
Mlieko si pomaly zohrejeme na 72 ºC a po dosiahnutí teploty ho odstavíme. Miešaním ho ochladíme na 42 ºC. Ak je zima, miešajte v okne. Ak dosiahnete teplotu 42ºC pridaje za vrchovatú lyžicu živého jogurtu a rozmiešajte. Mlieko prelejte do sklenenej fľaše a zabalte do niekoľkých diek, alebo nechajte ako staré mamy dunctovať pod duchnou 3 až 5 hodín. Po tejto dobe dajte fľašu do chadničky a za 24 hodín máte jogurt, kotrý vám bude hustnúť a vydrží asi 14 dní.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10