Maslový kohút na kyslo


Poznáte to, keď vám rodičia chcú dať všetko, čo doma majú? Väčšina z nás určite áno. Keď sa už v nedeľu konečene prinútite k odchodu domov, strávite ešte polhodinu v kuchyni. Tu musíte mame vyvetliť prečo si niečo neprosíte, alebo že máte plný mrazák. Nesťažujeme sa! No, často nás to pobaví. Pri ostatnej návšteve doma to vyzeralo nasledovne. Sonkina mama sa pýta : ,,Dám vám domáceho kohúta? Máte miesto? Ďakujem, ale teraz máme všetko plné a neviem kedy by sme ho robili. Dobre, tak si ho zober! Keď sme ho už mali doma, museli sme nájsť zaujímavý a jednoduchý recept. Nakoľko kohút má tuhšie mäso ako sliepka, chceli sme ho opiecť a  potom dusiť. Bylinky, maslo a citrón, jednoduchá francúzska varianta.

You are familiar, at your parents, when they want to give you all they have at home? Most of us do. Every Sunday before you head home you usually stay at least half an hour in your mums’ kitchen. You have to explain her why you don’t take this and that or just argue about your full freezer. We do not complain! But it often makes us smile. Our last visit was quite similar, mother of Sona asks: “Shall I offer you a rooster? Do you have some space left?” Us: “Thank you mum but we don’t and no time to prepare it” Mum: “All right, here you go!” At the end, we took him at home and were looking for an interesting but easy recipe. Rooster has usually stiffer meat than a hen, we wanted to simply grill him and cook him. Herbs, Butter and lemon, an easy French version.


Kohút s bylinkami /  Rooster on herbs

Ingrediencie :
Kohút ( stehná a prsia ) /  Rooster (thigh & breast)
Soľ / Salt
Tymián / Thyme
Čierne korenie / Black pepper
Vývar z teľacích kostí / Calf bone broth
Biele suché víno / White wine
Petržlenová vňať / Parsley
Olivový olej / Olive oil
Citrón / Lemon

Postup :
Vývar z teľacích kostí zredukujte aby vznikol veľmi hustý roztok . Naporcované časti kohúta ( stehná, prsia ) osoľte a okorente. Pomaly ich pečte na olivovom oleji do zlatej farby. Pridajte pohár bieleho vína a zredukujte na polovicu. K mäsu prilejte vývar a hŕstku tymiánu. Nedávajte veľa byliniek, stačí jedna - dve vetvičky. Omáčka má byť jemná. Ďalej na miernom ohni poduste mäso s vývarom do zmäknutia. V prípade, že použijete na tento recept kura, bude mu stačiť 35 minút. Kohút potrebuje aj 50 minút dusenia. Tesne pred podávaním stehná a prsia vyberte a do omáčky pridajte dve hrudky masla a nechajte ho roztopiť. Potom vytlačte šťavu zo štvrtiny citróna a pridajte petržlenovú vňať. Ako prílohu odporúčame jednoduchú parenú knedľu, ktorá nasaje jemnú maslovú šťavu. Bude to fantázia.

Reduce a calf bone broth to a thick solution. Use salt and black pepper on the rooster. Cook it slowly using olive oil until nice gold. Add a glass of white wine and reduce to a half. Add broth and thyme to the meat. Do not overdose herbs, one or 2 small branches are enough. Your sauce has to be soft.
Following, on a simmer cook the meat until soft. In case, you chose chicken, cooking time is 35 minutes. A rooster needs 50 minutes of slow cooking. Just before serving, take out thighs and breasts, add 2 butter lumps to your sauce and leave to melt. After, add a lemon juice (quarter of lemon) and parsley. As a side dish we recommend Slovak dumpling to enjoy the sauce, or a nice soft bread. Fantasy!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10