Steak, tagliatelle, brusnice a Portské


Nedávno sme bilancovali naše jedlá a prišli sme na fakt, že ak by neexistovalo víno, veľmi ťažko by sa nám varilo. Vtedy som si spomenul na jedného pána, ktorého som zvykol sledovať na Spectre asi desať rokov dozadu. Volal sa Floyd. Ten tiež rád varil z vína, ale trochu iným pomerom. Použil dva deci do jedla a zvyšok fľaše vystrebal počas varenia. Bol to proste gurmán ktorý často a rád používal Portské víno. No, z Portského sme ešte veru nevarili. Chceli sme využiť jeho sladkosť a výraznosť ako pán Floyd. Na narodky som dostal od Sonky geniálnu šéfkuchársku panvicu na steaky. Tešil som sa ako malý a túžobne som očakával jej krst. Konečne nastal správny čas pokrstiť našu novú panvicu, ktorá si zaslúžila pekný kus sviečkovej. Klasiku s opekanými zemiakmi a iné variácie sme vymenili za tagliatelle s jemne štipľavými chuťami.




Steak s brusnicovou omáčkou z Portského a tagliatelle

Ingrediencie :
Sviečková
Soľ
Čierne korenie
Teľací alebo hovädzí vývar
Brusnice (sušené alebo čerstvé)
Aníz
Kardamon
Portské víno

Na Tagliatelle :
Múka Semolina 300g
Vajce
Cesnak
Chilly
Olivový olej
Petržlenova vňať

Postup : 
V malom hrnci si zohrejeme vývar, pridáme brusnice a na miernom plameni varíme do zmäknutia. Vývar treba trochu zriediť pretože ho na konci zredukujeme. K brusniciam pridáme aníz a roztlčené semená kardamonu. Varíme do úplného zmäknutia. Potom brusnice s vývarom rozmixujeme a prepasírujeme na jemnú omáčku. Dochutíme ju soľou. Ak sa vám zdá, že nie je dosť hustá, zredukujte ju. Mäso osoľte, okorente čiernym korením a pomaly pečete na steakovej panvici. Sledujte teplotu mäsa a pri 55 °C ho zabalte do alobalu a nechajte odpočinúť tak dlho, ako ste mäso piekli. Krásne sa za tú dobu stiahne a šťava ostane v steaku. Steak bude síce pekný krvavý, ale váš tanier nebude vyzerať ako miesto činu. Ako varí jeden šéfkuchár: " Well done je pre zúfalcov." Cestoviny sme už robili, preto ich postup nebudeme znovu opisovať. Na olivovom  oleji si orestujeme nadrobno posekaný strúčik cesnaku a jednu chilly papričku. Dávajte pozor na cesnak, aby vám nezhnedol. Vysoká teplota z chilly rýchle uvoľní kapsaicín. Pridajte uvarené cestoviny, premiešajte a pridajte petržlenovú vňať.

Preklik na cestoviny


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10