Aj malé ryby sú výborné


Spomenul som si na jeden britský dokument v ktorom Hugh Fearnley-Whittingstall bojoval proti nezmyselným nariadeniam EU. Podľa nich boli menšie ryby hodnotené ako odpad a hádzané naspäť do mora. Polovica z nich už bola ale mŕtva. Pointa tkvela v tom, že ak by sa na brehu predali aj malé ryby, bol by to prospešný počin. No, nie pre úradníkov EU, ktorých v tomto prípade plytvanie jedlom netrápilo. Je to skvelý dokument o jednom človeku - bojovníkovi proti šialenej legislatíve. Získal na svoju stranu státisíce európanov a nakoniec aj obchodné reťazce. Dodnes sa jeho kampaň rozrástla až na celosvetovú úroveň. My radi kupujeme malé ryby. Kilogram stojí o polovicu menej ako pri veľkých rybách. Rozdiel v chuti sme nikdy nebadali. Veľmi radi ich pečieme nasolené a na masle alebo ich naplníme bylinkovým pestom.





Plnený sleď

Ingrediencie :
Citrón
Cesnak
Čerstvá bazalka
Petržlenová vňať
Olivový olej

Postup :
Je to veľmi jednoduché a výborné. Nadrobno pokrájaný cesnak a petržlenovú vňať zmiešame s olivovým olejom. Krúžky citrónu zbavíme kôry a vložíme ho s bazalkou do ryby. Potom do nej natlačíme hustú zmes cesnaku a petržlenu. To je všetko. Stačí iba nezabudnúť upiecť rybu.



Šalát z ryby

Ingrediencie :
Zemiaky
Cibuľa
Upečená  a vykostená ryba
Maslo
Olivý olej
Petržlenová vňať
Vínny ocot
Soľ
Čierne korenie

Postup :
Zemiaky si uvaríme a pokrájame na kolieska. Cibuľu opečieme na masle s olejom do zlatova. Všetko spolu zmiešame s kúskami ryby. Ochutíme s čiernym korením, soľou a vňaťou. V malom hrnci privedieme rýchle k varu ocot. Po minúte ho odstavíme a polejeme ním naloženú zmes s rybou.

2 komentáre:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10