Demi - glace, hovädzie líčka a yorkshírsky puding


Keď mám veľa práce, najradšej sa usadím na celý deň pri okne v kuchyni. Popritom občas vykuknem von a skontrolujem život na dvore ako naši susedia seniori. Otvorím si okno a ruch zvonka nechám vletieť do bytu. No to pravé orechové je pre mňa vtedy, keď na sporáku niečo pomaly buble a rozvoniava. V rámci pauzy sa vždi pozriem pod pokrievku. Najspokojnejší som vtedy keď v hrnci premiešam voňavý demi - glace.

Koľkokrát ste si doma pripravili hovädzie líčka alebo lýtka? Úprimne, nenachádzam dôvod prečo mäsiari v minulosti zanevreli na toto skvelé mäso. Pre Talianov a Francúzov sú ľahôdkou, no u nás sa v nedávnych časoch dostali na úroveň odpadu. Som veľmi rád, že sa to postupne mení  aj vďaka väčšiemu rozhľadu a počtu domácich kulinárov.


Hovädzie líčka na demi-glace s yorkshírskym pudingom


Demi - glace

Ingrediencie :
Cibuľa
Mrkva
Celer
Petržlen
Tymián
Celé čierne korenie
Cesnak
2kg hovädzích špikových kostí
0,5l červeného vína
Bobkový list
Rajčinový pretlak ( nesladený )
Olivový olej

Postup : 
Zeleninu nešúpte, iba ju očistite a pokrájajte na hrubé kusy. Cibuľu a cesnak nechajte v šupe tiež. Kosti upečte v trúbe pri 180 - 200 °C.  Kým sa kosti pečú, na olivovom oleji orestujte zeleninu s cibuľou do tmavohneda, akokeby boli pripálené. Nebojte sa dlhého restovania, vývar vďaka tomu dostane tmavú farbu a hlbokú chuť. Kosti pridajte do zeleniny a spolu s ňou zarestujte pretlak. Pridajte cesnak, korenie, bylinky a prilejte červeného vína. Nechajte trochu povariť a dolejte vodu tak, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Cesnak dávam neskôr, aby náhodou nezhorel pri restovaní. Nechajte ho veľmi jemne bublať minimálne 8 hodín a občas ho premiešajte.


Hovädzie líčka

Ingrediencie :
Hovädzie líčka
Červené víno
Rajčinový pretlak
Mrkva
Cibuľa
Rozmarín
Tymián
Čierne korenie
Soľ
Maslo
Olivový olej 

Postup :
Líčka nekrájajte na veľé kusy. Nasoľte a ochuťte čiernym korením. V hrnci roztopte maslo s olejom a prudko orestujte mäso z oboch strán. Vyberte ho a v tom istom hrnci orestujte mrkvu a nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte najprv pretlak a potom za naberačku demi-glace a zarestujte. Priajte bylinky a víno, ktoré tiež zarestujte. Prilejte demi-glace, vložte naspäť mäso a duste na nízkom plyne 3 hodiny. Mäkké líčka vyberte a omáčku zredukujte, prípadne pridajte maslo a dochuťte soľou.
Pri tomto jedle môžete experimentovať s korením, aj s vínom. Skúste klinčeky alebo biele víno, portské či ocot blasamico.


Yorkshísky puding

Ingrediencie :
Hladká múka
Mlieko
Vajíčka
Soľ
Čierne korenie
Maslo 

Postup :
Do misy nasypte za šálku múky. Pridajte dve vajíčka, soľ, korenie a metličkou rozmiešajte. Mlieko pridávajte až kým cesto nemá konzistenciu puingu. Formu na muffiny vymažte maslom. a zmes nalejte do troch štvrtín. Pečte na 200 °C 15 - 20 minút. Je to výborná príloha, ideálna k jedlám s omáčkou.

2 komentáre:

  1. Ahojte, úžasný recept. Ja milujem hovädzie lýtka takisto líčka. V Čechách som kupoval líčka, no na Slovensku som ich zatiaľ nevidel. Ak viete, kde ich u nás predávajú, bude skvelé keď sa so mnou podelíte o túto radu. ;) Vidím, že tu máte aj recept na Peposo. Ja som ho osobne robil dávnejšie, no nejak mi tá konečná chuť nesadla. Robili ste aj osso-bucco? To je u mňa veľká delikatesa ;) máte super blog

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Michal! Ďakujeme za pochvalu. Sme radi, že sa ti náš blog páči. Tak postupne. My kupujeme chladené líčka v Metre. Ale viem, že v BA mavajú líčka aj u mäsiara na Grösslingovej ulici. Peposo, si robievame častejšie. Robili sme ho aj na brunch v Banskej Stiavnici, tam sme ho robili jemnejšie, ale všetkým veľmi chutilo. Osso - bucco by sme radi robili v lete. Chceli by sme si najprv dať ochutnavku v Taliansku a potom si to urobiť aj doma.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10