Opité bravčové, bicykle, jar a Barber


Po slnečných dňoch prichádzajú dva upršané - klasický víkend. V sobotu sme však vychytali krásne jarné počasie. Dvôverovali sme SHMU a rýchle sme vypracovali bojový plán. Zadali sme si hlavné body. Bicykle a niečo dobré pod zub. Všimli ste si, že sme na prvé miesto nedali jedlo? :) Ideálne by boli bagety so zeleninou, dobrým syrom a pomaly pečeným mäskom. Dávno sme nemali bravčové, ak nerátame klobásu od uja Bandyho. Vybrali sme si pliecko a dali mu výbornú marinádu.

Zbožňujem pliecko najprv opiecť a potom podusiť. Chytí zvonka peknú opečenú textúru a vo vnútry je šťavnaté. Často pripravujem bravčové plece v jednom hrnci s cesnakom, rajčinami a bylinkami. Teraz som sa rozhodol dať mu ešte viac času ako inokedy a upiecť ho v rúre, aj napriek tomu, že má menej tuku ako iné časti. Bravčovinku sme nechali odležať celú noc v marináde. Potom, od skorého rána, sme ju pomaly piekli a v závere podusili. Ten výsledok stál za to!



Pomaly pečené pliecko marinované vo whisky

Ingrediencie :
200g bravčové pliecko
3 poháriky Whisky
1 polievková lyžicamedu
2 čajové lyžičky dijonskej horčice
Strúčik cesnaku
Olivový olej
Chilly paprička
Čierne korenie
Soľ
Vetvička rozmarínu

Postup : 
Večer si mäso osolíme a okoreníme čiernym korením. S korením to nepreháňajte, lebo samotná whisky má vyraznú korenistú chuť. Ďalej si pripravíme marinádu z whisky, medu, horčice, olivového oleja, najemno pokrájanej chilly papričky, cesnaku a rozmarínu. Ak chcete, kľudne pridajte do marinády bylinky podľa vlastnej kreativity. Na noc ponorte plece do marinády a dajte do chladničky. Ráno bravčové vyberte a dajte do hlbšieho pekáča. Nech pretŕča nad pekáč maximálne tretina mäsa. Rúru vyhrejte na 140 °C a pečte 3 hodiny. Po tomto čase prilejte do pekáča vodu, alebo akýkoľvek vývar a mäso pečte ďalej ponorené 30 minút z jednej aj z druhej strany. Výsledok má byť taký, že pliecko bude zvonka pekne upečené a vďaka poslednej fáze šťavnaté. Je to možno netradičný postup, no my ho máme veľmi radi.


Pobalení a mobilizovaní sme vyrazili na cestu do mesta. Náš prvý cieľ bol obchod Slowatch, kde mal Tomáš prezentáciu a skúšku nových produktov pre bradáčov. Týpeček založil ako prvý u nás webový obchod Barber s kozmetikou pre bradatých a fúzatých pánov. Výborný nápad, ktorý je momentálne rarita a väčšina ľudí ho nazýva hipsterský, čo je samozrejme hlúposť. Pre našich praotcov a ešte staršie generácie bola pritom takáto starostlivosť bežná. Slovenskí muži by si mohli brať príklad aj od Indov. Holičstvá tam vidíte stále plné a napríklad taká masáž tváre po holení, alebo olej na tvár určite nie je žiaden "luxus", ale samozrejmosť. Len tak na margo. Kto bol v Indii, tak vie, že taký pocit "luxusu" mal našinec vtedy, ak mala reštaurácia na toalete keramickú misu a nie iba dieru vykopanú motykou.
Porovnali sme vzorky od Tomáša a úprimne, boli fantastické. Niektoré predčili overených a tradičných výrobcov. Ja mám svojho favorita. Vôňa bola jemná, exotická a pripomínala mi moslimský svet. Už sa neviem dočkať na finálny produkt.





Tieto fotky už nepotrebujú žiadny komentár :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10