Bazový sirup s vanilkou, Elderberry syrup with vanilla


Konečne je tu jarné počasie. Posledné májové týždne boli ako apríl. Celé je to zvláštne posunuté. Najviac to vidím v záhrade. Napríklad taká baza. Pamätám si, ako rozvoniavala pred našou záhradou, keď končil školský rok. My, deti, sme boli nabrúsené, lebo našu bazu pred bránou chodili oberať sirupári. Keď som chodil za mamou aby ich poslala preč, namiesto obrany našej bazy mi opisovala, ako sa tým ľuďom bude lepiť kuchyňa. No ja som to tým ľuďom nevedel odpustiť. Dnes tomu rozumiem a iba sa zasmejem.
V tejto chvíli zaplavujú internet sirupové posty a recepty a pridáme sa aj my. Vybehli sme do polí na zber bazových kvetov.  Trochu sme zmenili tradičnú receptúru a pridali citróny a vanilku.



Finally, the spring weather is here. The last weeks of May felt like April. Weather seems to be strangely shifted. I can clearly see that in the garden. Let’s take a look on such plant as elderberry for example. I remember how it smelled beautifully in our garden, when the school year was over. When we were little, we were quite pissed off because our elderberries were picked by local syrup makers. When I asked my mom to send them away, instead of defending our elderberries she just described to me how sticky their kitchens will be. But I could not forgive those people. But now I understand and I just laugh, whenever I think of that episode of my life.
Nowadays, Internet is full of syrup recipes and therefore we’ll add some of ours as well. We rushed out into the fields to harvest the elderberry flowers.  We have changed the traditional recipe and added a little bit of lemons and vanilla.


Bazový sirup s vanilkou / Elderberry syrup with vanilla

Ingrediencie / Ingredients :
40 ks bazových kvetov / 40pcs. of elderberry flowers
2 kg kryštáľový cukor / sugar
3 citróny ( chemicky neošetrené ) / lemons ( chemical untreated )
2 vanilkové lusky / vanilla pods
3 l vody / water

Postup / Method :
Vodu najprv prevaríme, pridáme prvé kilo cukru, šťavu z jedného citróna a varíme 10 minút. Pripravenú cukrovú vodu necháme vychladnúť. Nazbierané kvety odstrihneme od hrubých stoniek a očistíme od nečistôt. Dobre zvážte miesto kde kvety nazbierate. Najlepšie čo najďalej od dopravy a ciest. Nádobu, v ktorej necháme bazu macerovať, naplníme citrónmi a kvetmi. Z vanilkového struku nožom vyškriabeme semená a vhodíme do nádoby. Zalejeme pripravenou cukrovou vodou. Nádobu uzavrieme a odložíme na 24 hodín. Na druhý deň prefiltrujeme macerát cez sito s gázou. Roztok privedieme do varu. Znížime plameň a pridáme druhé kilo cukru. Sirup má obsahovať minimálne 60% cukru aby bol konzervovaný. Preto ak chcete, množstvo cukru môžete zvýšiť. Po rozpustení cukru ešte varíme 10 minút. Horúci sirup naplníme do fliaš a uzavrieme.


Boil the water first, then add 1 kg sugar, 1 squeezed lemon and cook for 10 minutes. Let the sugar water cool of. Cut off harvested flowers from the stems and clean the dirt and other mess. Choose carefully the place where you collect flowers. The best option is to pick them as far away from traffic and roads as possible. Fill the pot, in which you will dip elderberries, with lemons and flowers. Cut out the seeds from the vanilla pod and put them into the pot. Pour over prepared sugar water. Put the lid over the pot and put it aside for 24 hours. On the second day,  strain the mixture of flowers through a sieve with gauze. Start boiling the solution. Reduce the flame and add the 1 kg of sugar. Syrup should contain at least 60% of the sugar in order to be preserved. Therefore, if you want to, you can increase the amount of sugar. After the sugar dissolves, cook for 10 more minutes. Fill the bottles with hot syrup and close it properly.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10