Kuracie prsia s octovou šalotkou



Cez víkend to vonku nevyzeralo na jar, pršalo a nepríjemne fúkalo. U nás doma to zase vyzeralo asi tak, ako keď sa stretnú dve kamarátky a od rána sú zakuklené na sedačke pod paplónmi. Babská jazda u nás v obývačke. Bytom počuť iba rev umierajúcich ľudí v hororových filmoch, ktoré pozerali celé doobedie. Bol na ne veľmi zábavný pohľad, ako s kŕčom v tvári sledujú film. S Jasmínkou sme urobili obranný manéver a tak sme sa uchýlili do kuchyne, v podstate našej najobľúbenejšej miestnosti. Nechcelo sa mi s obedom veľmi piplať, ale všetci sme chceli niečo ľahké a jarné. V našej domovine máme taký hlúpy zvyk, cápať na kuracie prsia syr alebo čokoľvek vyrazné, čo dá prsiam inú chuť. Túto úpravu jedla využíva veľká časť reštauračných zariadení, keď sa chcú zbaviť už ,,pochodujúceho,, mäsa na obedovom menu. Pritom podľa mňa nie je vôbec potrebné prsia naklepávať alebo niečim prekrývať. V panelákoch sa zvykne hovoriť, že každá správna gazdiná vie v nedeľu ráno vyklepať z dvoch kilogramov mäsa štyri. Zabudnite.

Kuracie prsia s octovou šalotkou

Ingrediencie :
Kuracie prsia
Šalotka
Červený vínny ocot
Maslo
Soľ
Čierne korenie
Jarná zelenina

Postup :
Najprv si v osolenej vode predvaríme nové zemiaky. Dáme ich na pekáč aj so zeleninou, pridáme soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti a nálady. Túto zmes premiešame s olivovým olejom. Kuracie prsia vykostíme a necháme v celosti. Vďaka tomu sa nám nevysušia a budú šťavnaté. Mäso posolíme a orestujeme na roztopenom masle. Kým sa nám opeká prvá polovica, prsia ochutíme čiernym korením. Najlepšie je piecť ich z oboch strán na steakovej panvici kým sa nám nevytvorí čiarovaná textúra. Mäso vložíme do misy na pečenie s poklopom. Na vrch dáme zopár hoblín masla a prikryjeme. Rúru vyhrejeme na 210 °C, do vrchnej časti dáme zeleninu a do spodnej časti misu s mäsom. Zvolíme horný gril a pečieme 25 minút. Zatiaľ máme čas nakrájať šalotku na plátky. Na panvici si zohrejeme trochu olivového oleja a masla. Šalotku na nej restujeme až kým nezačne byť mäkká a mierne priehľadná. Pridáme vínny ocot. Použite iba kvalitný ocot. Ak nemáte radi pikantnosť a kyslosť, môžete jeho koncentráciu zriediť vodou na polovicu. Zredukujeme na tretinu a pridáme polievkovú lyžicu  masla. Dostaneme kyslú a štipľavú šalotku s krémovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky pridáme zeleninu a šalotku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10