Scottiglia - keď sa stretne rodina, when it´s time to meet the family


Asi väčšina rodín má minimálne raz ročne stretnutie. U nás v rodine sa tieto stretnutia vždy točia okolo jedla. Jedlo nás spája a vytvára skvelú atmosféru. Či grilujeme, alebo otec varí svoj záhradný guláš, je to jedno. Vždy je nám fajn. Niektoré rodiny sa už preventívne nestretávajú, lebo ich akcia končí hádkou, ale aj to môže byť rodinný rituál, na ktorý sa niektorí jej členovia tešia. Takéto temperamentné rodiny zvyknú nazývať aj talianske. V Taliansku má tradíciu jedlo, ktoré pozostáva z viacerých druhov mäsa. To symbolizuje spojenie rodiny z rôznych kútov krajiny. Spolu v jednom hrnci sa pomaly dusí bravčové, hovädzie, teľacie či divina. Stačí k tomu polenta alebo zemiakové pyré.

There’s probably at least one family gathering throughout the year. In our family, food is an essential component of every family meeting. Food puts us together and creates good vibrations. It doesn’t matter whether my dad cooks his goulash soup in the garden or we’re just barbecuing. We always have a blast. Some families do not gather anymore since their party usually ends up with a fight. However, some family members might consider it a family ritual and they’re looking forward to it. Such hotheaded families are sometimes referred to as Italian families. Italian traditional meal consists of different kinds of meat. Variety of meat symbolizes connection within the family members from different parts of the country. Pork, beef, veal or game are slow-cooking in one big pot. Afterwards the meat is served with polenta or mashed potatoes.


Scottiglia

Ingrediencie / Ingredients:
200g bravčového pliecka alebo diviačieho / 200g pork or boar shoulder
200g hovädzieho ( líčka, krk, lýtko ) / 200g beef (ox cheek, neck, calf)
200g ťeľacieho predného šálu / 200g veal forequarter
Cibuľa / Onion
Cesnak / Garlic
Mrkva / Carrot
Stopkový celer / Stalk of celery
Pasírované paradajky so šťavou / Paste tomatoes with souce
Paradajkový pretlak / Tomato purée
Suché červené víno / Dry red wine
Borievky / Juniper-berry
Rozmarín / Rosemary
Čierne celé korenie / Black pepper (Peppercorns)
Šalvia / Sage
Muškátový oriešok / Nutmeg
Olivový olej / Olive oil
Soľ / Salt



Postup / Method :
Cibuľu osmahneme do zmäknutia spolu so zeleninou a cesnakom. Pridáme mäso a necháme opiecť do hneda. Pridáme červené víno a paradajkovú šťavu. Povaríme 5 minút. Pridáme čierne korenie, borievky, rozmarín a šalviu. Varíme ďalších 10 minút. Potom pridáme pretlak, vďaka ktorému šťava začne hustnúť. Opatrne pridáme mletý muškátový oriešok. Hrniec celý nezakryjeme a pomaly dusíme 2 - 3 hodiny, až kým sa mäso nebude pekne rozpadávať. Na pomalom varení si dajte záležať a často sledujte hrniec, či iba jemne buble.

Sauté the onion along with vegetables and garlic until the mixture is soft. Add smaller pieces of meat and continue cooking until the meat has browned. Add red wine and tomato sauce. Keep cooking the mixture for 5 minutes. Add black pepper, juniper-berry, rosemary and sage. Continue cooking for another 10 minutes. After that, add tomato purée in order to thicken the sauce. Add grinded nutmeg but be careful with it. Continue slow-cooking the mixture, without covering the pot with the lid completely, for about 2-3 hours until the meat is fork-tender. Keep an eye out on the pot in order to prevent the mixture from overcooking. Often check up the mixture whether it is only gently boiling. Slow-cooking is essential for this dish.
  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10