Pijavice, blato, kopce a Nepál



Keď sa počas chôdze prerušilo ticho, bolo to najmä kvôli dvom veciam. Buď sme si niekde našli pijavicu, alebo som zas frflala v nádeji, že pri frflaní zabudnem, ako neuveriteľne ma bolia nohy. Trochu ľutujem kamaráta, ktorý si toho musel vypočuť skutočne dosť. Prepáč Maťko.
Prvé dni treku boli mojim tretím týždňom v Ázii. Napriek tomu, že skutočne milujem indickú kuchyňu, v hlave sa mi začala vynárať spomienka na mamin segedínsky guláš, či Marove hovädzie líčka. Keď som si opäť uvedomila ako je to nereálne, povedala som si, že aspoň citrónovo-koriandrovú polievku, alebo krevetové kari. Prosím! Aj to bolo nereálne, keďže sme boli v kopcoch a všade mali na výber z tých istých jedál. Tak, teda, dal-bhat.

When the silence was interrupted during the walk, it was mainly for two reasons. Either we found a leech sucking our blood, or I was complaining about stuff in hope that the more I would complain, the quicker I forget about how badly my feet hurts. I do pity my friend though, who had to listen to my grumbling all day. Sorry Maťko.First days of trekking were actually during my third week in Asia. Despite the fact that I really enjoy Indian cuisine, after three weeks I really started to think about my mom’s Hungarian goulash or Marcel’s ox-cheeks. When I realized how unrealistic that thought is, I told to my self that a coriander soup with lemon or at least shrimp curry would do the trick. Please let me have at least that! However, that thought was also ridiculous, since we were in the mountains and there was not much to choose from. Well ... dal-bhat it is then.





Dal bhat je jedno z najznámejšich jedál v Nepále. Dostanete ho v stánku na ulici, v reštaurácii, na návšteve, či práve v horách. Presný recept však neexistuje, tak ako sa nedá určiť jednoznačný recept na guláš. Recepty sa odlišujú podľa oblastí, podľa zvykov a rodín.  Pokiaľ trochu poznáte indické korenia, nebojte sa experimentovať a vymyslite recept podľa seba. Ak sa v týchto chutiach ešte nevyznáte, korenia pridávajte po malých čajových lyžičkách a veľa ochutnávajte. Nebojte sa toho, zavrite oči a precíťte chute a vône a zaručene to bude dobré. :)
 
Dal bhat is one of the most famous dishes in Nepal. You can get it everywhere - street markets, restaurants, when you visiting someone, or when you’re trekking in the mountains. However, there is no exact recipe, in the same way as it is not possible to determine a unique recipe for a goulash. Recipes vary according to regions, customs, and families.  If you know little about Indian spices, don't be afraid to experiment and invent your own recipe. If you are still not familiar with these spices, use them only in small teaspoons and taste your meal a lot. Feel free to close your eyes and feel the taste and smell and I’m sure it will work out just right. :)

Dal bhat

Ingrediencie / Ingredients :
Šošovica / Lentils
Zemiaky / Potatoes
Karfiol / Couliflower
Mrkva / Carrot
Cibuľa / Onion
Špenát / Spinach
Rajčinový pretlak / Tomato puree
Basmati ryža / Basmati rice
Zázvor / Ginger
Cesnak / Garlic
Citrón / Lemon
Koriander / Coriander
Horčičné semiačka / Mustard seeds
Čerstvé Chilli / Fresh chilly
Kurkuma / Turmeric
Kmín / Cumin
Masala korenie / Masala spices
Biele korenie / White pepper
Ghee alebo olivový olej / Ghee or olive oil
Soľ / Salt
Čierne korenie / Black pepper

Postup / Method :
Šošovicu si na noc naložíme do vody. Na druhý deň ju uvaríme do mäkka a potom scedíme. Trocha vody si nechajte, keďže šošovica by mala byť kašovitej konzistencie. Na ghee alebo oleji si osmahneme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli. Na panvicu pridáme šošovicu, kmín, kurkumu, 3-4 polievkové lyžice rajčinového pretlaku, soľ a biele korenie. Prilejeme vodu podľa potreby a dochutíme koriandrom a citrónom. Ja osobne si tam veľmi rada pridám aj trochu masala korenia.
Put lentils into the water for the night. On the second day, cook the lentils until soft and then drain them. Keep little bit of water in the bowl since lentils should be mashed in a way. Sauté chopped onion, garlic and chilly on ghee or oil. Add lentils, cumin, turmeric, 3-4 tablespoons of tomato puree, salt and white pepper. Add water if necessary and season with coriander and lemon. Personally, I like to add a pinch of masala spices.





Ako prílohu si okrem ryže môžete urobiť hneď niekoľko vecí. Napíšem vám moje tri najobľúbenejšie.
As a side dish, you can choose between quite a few options apart from rice. I'll write you my three favorite.
1. Na panvici s ghee alebo olejom si osmahneme jednu malú cibuľu, najemno nakrájaný cesnak, zázvor, horčičné semiačka a chilli. Keď to začne rozvoniavať, pridáme mladý špenát a pomiešame.
Pridajte soľ, biele korenie a hotovo.

1. In a pan with ghee or oil sauté one small onion, chopped garlic, ginger, mustard seeds and chili. When it starts to give away nice smell, add spinach and stir it. Add salt, white pepper, and you’re done.

2. Karfiol, zemiaky a mrkvu si nakrájame na približne rovnaké kúsky a dáme variť do osolenej vody. Keď je zelenina napolovicu uvarená, vyberieme ju a schladíme. Na panvici si opäť zohrejeme ghee alebo maslo s trochou oleja, osmahneme cibuľu a pridáme zeleninu. Tú opekáme a keď sa nám zdá, že je už hotová, pridáme kurkumu, kumín, soľ, biele a čierne korenie.
 
2. Cut cauliflower, potatoes and carrots into pieces and boil them in salt water.  When the vegetables are half-cooked, put them out and let them cool. Add ghee or butter with little bit of oil into the frying pan and sauté onion. Add vegetables as well. Roast vegetables and if you feel like they’re done, add turmeric, cumin, salt, white and black pepper. 

3. Poslednou prílohou je rajčinová omáčka rozmixovaná s cesnakom, zázvorom, soľou, čiernym, bielym korením a stonkami koriandra. Tie netreba vyhadzovať, keďže obsahujú veľa chuti a dajú sa využiť, keď niečo mixujete.

3. The last side dish is a tomato sauce mixed with garlic, ginger, salt, black and white pepper and stalk of coriander. There is no need to throw away the stalks, because they contain a lot of taste and can be used when you’re blending something.
K tomu pridáme basmati ryžu uvarenú klasicky, v pomere 1:2.

Add basmati rice cooked in classic 1:2 ratio






Citrónovo koriandrová polievka s krevetami / Lemon coriander soup with prawns

Ingrediencie / Ingredients :
Kuracie trupy a kosti / Chicken bones and torsos
Zelenina do vývaru / Vegetables for broth
Pór / Leeks
Koriander / Coriander
Citróny / Lemons
Krevety / Prawns
Cesnak / Garlic
Bobkový list / Bay leaf
Soľ / Salt
Čierne korenie / Black pepper

Postup / Method :
Pripravíme si podstivý vývar z kuracích kostí a zeleniny, pridáme čierne korenie, bobkový list a celé strúčiky cesnaku. Precedíme, pridáme na koliečka nakrájaný pór, veľa koriandru a šťavu z jedného veľkého citróna. Citrónová chuť by mala byť výrazná a polievka svieža, preto sa ho nebojte. :) Krevety pridáme na posledné minúty varenia. Pokiaľ používate čerstvé krevety, uvidíme ako ružovejú a naozaj im stačia minúty. Polievku dosoľte a šup do nej. 

Prepare the broth from the chicken bones and vegetables, add black pepper, bay leaf and whole cloves of garlic. Sieve it, add leeks cut into circles, plenty of coriander and one big squeezed lemon. The lemon flavor should be strong and soup should be fresh, so don't be afraid to add the lemon. :) Add the shrimps as the last ingredient when you’re slowly finishing cooking. If you use fresh shrimps they should turn pink in few minutes. Add salt to the soup and it’s ready to be served.







Krevetové kari / Prawn curry

Ingrediencie / Ingredients :
Kokosové mlieko / Coconut milk
Koriander / Coriander
Citrón / Lemon
Masala korenie (pokiaľ nájdete v orientálnom obchode fish masala je to lepšie) / Masala spices (it’s better if you manage to find fish masala in Orient shop)
Vínny ocot / Vinegar
Chilli / Chilly
Kmín / Cumin
Kurkuma / Turmeric
Cibuľa / Onion
Ghee alebo olivový olej / Ghee or olive oil
Kari / Curry powder
Zázvor / Ginger
Soľ / Salt
Basmati ryža / Basmati rice

Postup/ Method :
Kokosové mlieko rozmixujeme so zázvorom, koriandrom, chilli, kari, masalou a 2 polievkovými lyžicami octa. Na ghee alebo oleji si osmahneme najemno nakrájanú cibuľu a keď zhedne, pridáme krevety, poprášime ich kurkumou, kmínom,kari, masalu a jemne osmahneme. Pridáme pripravené kokosové mlieko a zamiešame. Na záver dosolíme a pridáme citrón podľa chuti. Zakryjeme a necháme 5 minút podusiť. Podávame s basmati ryžou, do ktorej sme pri varení pridali 2 kolieska citróna a keď chcete, kľudne do nech primiešajte koriander.

Mix coconut milk with ginger, coriander, chilly, curry, masala spices and 2 spoons of vinegar.  Sauté chopped onion on ghee or oil. When it browns, add shrimps, flour with turmeric, cumin, curry, masala spices and sauté a little bit. Add coconut milk and stir it. Add salt and optionally lemon  Put the lid on and stew it for 5 minutes. Serve with basmati rice with two lemon slices or if you want to, feel free to add coriander in it as well.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10